Ilkka Mäkelä

Purjekoneturma Ruotsissa

5 viestiä aiheessa

Noin kuusikymppinen naispuolinen purjelentäjä on menehtynyt onnettomuudessa tänään Uppsalan lähellä. Laskeutuminen epäonnistui jostakin syystä pahasti.

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2868733.ab

 

Aftonbladetin pääsivulla on kuva, jossa koneen tunnus SE-UEF näkyy. Netin mukaan koneen tyyppi on Discus b.

 

Ikäviä uutisia on nyt jo ihan tarpeeksi, joten olkaapa varovaisia siellä, ettei satu mitään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tutkintaraportista selviää, että purjekone oli itse asiassa mennyt kierteeseen, jota n. 60 lentotunnin kokemuksen omaava pilotti ei saanut oikaistua. Syy siihen oli todennäköisesti siinä, että naispuolinen purjelentäjä oli niin kevyt (59 kg plus laskuvarjo 6 kg), että koneen nokkaan olisi pitänyt lisätä enemmän painolastia kuin käytössä oli, jottei massakeskipiste olisi ollut lähellä sallitun alueen takarajaa, mikä teki koneesta kierreherkemmän.

 

http://www.havkom.se/virtupload/news/RL2009_02.pdf

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko se nyt sitten tämä lattakierre, mihin tuolla lailla voi joutua? Eli, nokkaa ei pysty enää painamaan alas, että saadaan riittävästi nopeutta, jotta laite olisi ohjattavissa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kone tuli alas suoraan nokka edellä, joten lattakierteestä ei ollut kyse. Massakeskipiste oli vielä sallitulla alueella, joskin sen takarajalla, joten kierre olisi todennäköisesti ollut oikaistavissa, mikäli pilotti olisi tehnyt oikaisutoimenpiteet riittävän aikaisin ja /tai korkeus olisi siihen riittänyt. Huomattavaa tässä on siinä suhteessa, että kyseinen purjekonetyyppi tulee näemmä vaikeammaksi lentää, jollei painoa lastata koneeseen riittävästi ja siten, että massakeskipiste ei mene liian taakse. Raportissa sanotaan myös, että mikäli massakeskipiste on sallitun alueen eturajalla, niin kone ei itse asiassa mene täysin kehittyneeseen kierteeseen lainkaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aika karua luettavaa...

 

Kevyt (59 kg), iäkäs (62 v) pilotti, jolla pieni lentokokemus (60 h) ja melko vähän (12 kpl)  ja lyhyitä (yht. 8 t)  keikkoja kyseisenä kesänä, pistetään kolmannelle tyyppikeikalle Discukselle, jolla pitäisi harjoitella hidaslentoja ja sakkauksia.

 

Sattuneesta syystä tuo painopisteen takarajoilla lentäminen Discuksella ei ole tuttua, mutta näin keskivälin etupuolella lennettynä on syntynyt sellainen käsitys, että tuo kone ei ole "jokamiehen" kone, jolla kaikki kerholaiset voisivat lentää. Kyseessä on täysverinen kisakone, jolla putsattin palkintopöydät vuosien ajan. Discus on siivekkeiltään tunnoton lentoonlähdössä, sitä lennetään kaarrossa ohjaimet ristissä suuren vastasiivekkeen takia ja laskussa se ei juuri varoita sakkauksesta, vaan tulee läpi sen enempi kyselemättä. Niin ja sen telineen ulosotto on jonninlainen ponnistus vähän rotevammallekin pilotille.

 

Lento-onnettomuudet tapahtuvat harvoin yhden asian vuoksi. Kun kaikki em. asiat laskee yhteen, niin pidän aika ihmeellisenä sitä millaisiin johtopäätöksiin tässä tutkinnassa päädyttiin. Voi vain toivoa, että myös pilotin kokemuksen, konetyypin yleisen vaativuuden ja annetun lentotehtävän (hidaslento ja sakkaus) välistä suhdetta olisi tarkasteltu.

 

Mika

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään