Toni Luukkanen

Pienkone teki pakkolaskun Jämijärvellä

3 viestiä aiheessa

Kerrankin asiallista uutisointia. Ei dramatiikkaa eikä ylisanoja, vain asiallinen kuvaus tapahtuneesta.

 

Onnettomuuksilla ei ole kiva mässäillä, mutta koskapa tämä päättyi onnellisesti niin kirjoitan näin yksityishenkilönä oman, täysin subjektiivisen kertomuksen siitä mitä näin.

 

Itse tulin Jämille eilen n. kello 17:20, tarkoituksena ihmetellä Vasamani toimimatonta variometriä (selvisi, pullo vuoti). Katselin että onpas täällä koneita, tarkkuuslennon PM-kisat menossa. Vuorossa oli maaliinlaskuosio. Napsautin skannerin päälle, ja odottamieni laskukierrosilmoitusten asemasta kuulinkin runsaasti "tankeroenglantia", ja erotin sanat "paikallinen kaveri on tulossa autolla paikalle". Tuttu mies lähtikin maasturilla kaasuttamaan poispäin kentästä. Samalla huomasin 3 konetta jossain 09:n perusosan alun paikkeilla kiertämässä ympyrää. Kävellessäni paikalle kuulin kilpailun johtajan puhuvan puhelimeen ja kertovan tapahtumien kulun, ilmeisesti viranoimaisille, ja mainiten ajan "noin 17:15".

 

Tilanne oli jo "ohi" siinä mielessä että varmuus siitä että kone on oikeinpäin ja pilotti kunnossa oli saatu juuri ennenkuin tulin kentälle, jotenka maaliinlaskukisat jatkuivat normaalisti. Hetken kuluttua joku selitti paikalla oleville ruotsalaisille oikein kynän ja paperin kanssa asiaa. Olan yli kurkkiessani sain käsityksen että paikka ei ollut mikään helppo pakkulaskupaikka, reunaesteitä oli jouduttu väistelemään, mutta kone oli saatu mallikkaasti laskuun pellolla olevalle tielle. Aitanarua oli potkurin ympärillä, siinä kaikki ensisilmäyksellä.

 

Hetken kuluttua itse pilotti, leppoisan oloinen, hyvin syönyt ruotsalaismies,  saapui autolla paikalle. Kilpailun johtaja onnitteli kädestä pitäen, ja vaihtoivat muutaman sanan. Kaveri ei tuntunut olevan millänsäkkään, vaan lainasi toista ruotsalaiskonetta ja lähti taivaalle, suorittamaan maaliinlaskukisan puuttuvia laskuja...

 

Eli tällä kertaa tarina päättyi onnellisesti. En käynyt pakkolaskupaikalla, mutta sain käsityksen että jos kyseessä EI olisi ollut näin kokenut ja kylmäpäinen pilotti niin vähintäänkin ruttaantunutta peltiä olisi syntynyt. Pilotti itse epäili moottorivian syyksi venttiilin rikkoutumista.

 

 

-Janne

 

edit: korjattu SAR-kisat -> tarkkuuslennon kisat

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään