Martti Kujansuu

Virosta koneita Talvisodan aikana?

9 viestiä aiheessa

Merivoimien Esikunta SPK 2389.

 

08.12.1939. Klo 22.00. Viesti Päämajasta. Ei muuta tietoa kyseisessä sotapäiväkirjassa. Ilmoitus ei ollut totta tai sitten koneet estyivät jostakin syystä?

 

"Majuri Paasikivi sekä tiedoksi kapt. luutn. Pukkila. Eestistä lähtee lähipäivinä (aikaa ei voida ilmoittaa) seuraavat eestiläiset lentokoneet:

 

6 kpl. Hawker Hart,

1 kpl. Avro-Anson,

4 kpl. Buldog.

 

Koneet on varustettu Viron kansallisuusmerkillä. Lentävät suoraan Uttiin tai sääesteiden sattuessa laskeutuvat Helsingin lentokentälle. Tehostettava it.aseille tähystystä. Ampuminen on kielletty. Asia on pidettävä vain upseerien tiedossa.

 

Helminen, Jokipaltio."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moi!

 

Viron ilmailuhistoriaa hiukan tuntevana voin sanoa että aikamoinen löytö! Vastauksia ei minulla ole, mutta varmaan sopii laittaa sama kysymys virolaiseen foorumiin (www.militaar.net)? Jolleivat siellä tiedä sitten ei tiedä kukaan.

 

 

Kari

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Viron ilmailuhistoriaa hiukan tuntevana voin sanoa että aikamoinen löytö! Vastauksia ei minulla ole, mutta varmaan sopii laittaa sama kysymys virolaiseen foorumiin?

 

Tere!

 

Laita vain. Haapasen "Suomen ilmavoimien hävittäjähankinnat 1918-1945" ei tuntenut tapausta. Varmaan pitää käydä läpi Päämajan arkistoa jos ei muu auta!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oletko Martti käynyt läpi Jari Leskisen kirjan "Veljien valtiosalaisuus: Suomen ja Viron salainen sotilaallinen yhteistyö Neuvostoliiton hyökkäyksen varalle 1918-1940". Ilmestynyt vuonna 1999. Olisiko siinä jotakin?

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hei!

 

Lyhyt yhteenveto on se että "corvus" arvelee asialla olleen nuorempien virolaisten ilmavoimien upseerien. Ylempien upseerien joukossa vastaavien suunnitelmien esittäminen olisi ollut vaarallista (Virolle). Suomen päässä hän arvelee kaapelin olleen merivoimien käytössä (näin olikin?).

 

"Henn" taas otti esille virolaisten sukellusveneiden maastapakenemissuunnitelman, josta on liikkunut huhuja.

 

 

Siinä mielessä teema on uusi, ettei vastaavaa ole aiemmin esitetty missään milloinkaan. Mahdolliset suunnittelijat ovat saattaneet joutua teloitetuiksi kun valta vaihdettiin N-Liiton toimesta Virossa kesällä 1940. Eli jälkiä ei ole välttämättä jäänyt mihinkään.

 

 

tv.

Kari

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Bulldogit ja Anson olivat Viron ilmavoimien ainoat noita konetyyppejä ja Hartejakin oli vain 7. Oletin, että po. koneet olisivat olleet samassa yksikössä, mutta Anson ja Bulldogit olivat ÜLD nr. 3:ssa Tallinnassa ja Hartit ÜLD nr. 1:ssä Rakveressä. Jos oletukset salaliitosta pitävät paikkansa, niin yhteyksiä oli siis myös yksiköiden välillä - ei vain yhden yksikön sisällä.

 

(Lähde: Arvo L. Vercamer. Amber Armies. The military histories of Estonia, Latvia, and Lithuania. Luonnos, CD. 2005. Omakustanne.)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juuri tuo päivämäärä 8.12.1939 on aika merkittävä historiankirjoituksen mukaan:

 

-8.12.1939 Neuvostoliitto julistaa "Suomen kansanhallituksen pyynnöstä Suomen rannikot saartoon 9.12.1939 klo 12.00 alkaen." NL:n merivoimien tehtäväksi annetaan saartaa Suomen rannikko niin, ettei yksikään laiva voi viedä aseita eikä ammuksia "valkosuomalaisille". Partiotehtävissä olevien sukellusveneiden edellytetään käyvän "armotonta sukellusvenesotaa".

 

-8.12.1939 Tallinnassa päättyy Baltian maiden ulkoministerien kaksipäiväinen konferenssi. Koko Baltia korostaa puolueettomuutta ja myötämielisyyttä Suomelle. Viron lehdissä julkaistaan 9.12. puolivirallinen tiedonanto puolueettomuudesta. Virosta lähtee vapaaehtoisia Suomen rintamalle. Saksan ja Neuvostoliiton elokuussa -39 sopineen etupiirijaon seurauksena Viro, Latvia ja Liettua ovat joutuneet luovuttamaan tukikohtia Neuvostoliitolle ja Baltia on jo näin käytännössä jäänyt sodan jalkoihin tuossa vaiheessa.

 

Mutta olisiko tuossa ulkoministereiden konferenssissa päätetty tai tullut esiin sellaista, joka olisi saattanut johtaa em. käskyyn? Päivämäärä kun on sama ja vaikuttiko tuo NL:n määräämä saarto jotenkin myös tähän? Vai oliko todellakin asia vain Viron ilmavoimien sisäinen operaatio tai salaliitto? Tämä on erittäin mielenkiintoinen tapaus...

 

Jukka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Päämajan Tiedusteluosasto SPK 3444.

 

FAR

23.1. klo 14.20

24.-26.1. suorittavat virolaiset "Hawker-Hart" lekot päiväsaikaan lentoharjoituksia alueella Rautatie Sonda-Narva, Narvajoki, Peupusjärvi, rautatie Mustvee-Sonda.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään