Hannu Tiitu

Lindholm pituuslennon Suomen ennätykseen kuumailmapallolla

2 viestiä aiheessa

 

 

 

sesum.gif

 

 

 

Peter Lindholm pituuslennon Suomen ennätykseen kuumailmapallolla

 

 

 

Suomen Kuumailmapallokerhoa edustava Peter Lindholm lensi kuumailmapallollaan pitkän lennon Kittilästä Kajaaniin. Lennon pituus 428,14 kilometriä on uusi kuumailmapallolennon Suomen ennätys pituuslennossa. Parannusta edelliseen vuonna 2003 tehtyyn ennätykseen tuli lähes 70 kilometriä.

 

 

 

Parhaillaan käynnissä oleva Suomen Ilmailuliiton vuosittainen pituuslentokilpailu kuumailmapallolentäjille sai uuden johtotuloksen, kun Helsingistä kotoisin oleva Peter Lindholm lensi 428,14 km pitkän lennon Kittilästä Kajaaniin. Lento on pituudeltaan uusi Suomen ennätys ja ylittää edellisen, vuonna 2003 lennetyn ennätyksen lähes 70 kilometrillä.

 

Lindholm lähti lennolleen keskiviikkona 20.2. Kittilän Rauhalan kylästä kello 9.45 ja laskeutui 4 tuntia ja 45 minuuttia myöhemmin Vuolijoelle Kajaaniin.

 

Otollisia tuulia pitkälle lennolle

 

Kokemusta pitkistä lennoista Lindholm on hankkinut kotimaan lisäksi myös ulkomailla lentämällä Alppien yli. Niinpä valmistelut tälle lennolle sujuivat jo kokemuksella. Sääolosuhteet olivat pitkin viikkoa otolliset pitkille lennoille. ”Pari edellistä päivää olisivat olleet jopa parempia päiviä, vauhti olisi löytynyt matalammalta. Lensin paikallislentoja Kittilässä ja kumpanakin päivänä löytyi alle kilometrin korkeudesta vauhtia yli 40 solmua. Oletan, että korkeammalta olisi helposti löytynyt 60-70 solmua”, Lindholm kertoo ja viittaa pitkien lentojen vaatimiin sääolosuhteisiin. Kuumailmapallot lentävät vapaasti tuulen mukana, joten tarpeeksi vauhdikkaiden ilmavirtausten löytäminen on pitkien lentojen edellytys.

 

Viidestä ja puolesta kilometristä alemmas

 

Ennätyslento aloitettiin nousemalla lähes viiden ja puolen kilometrin korkeuteen. ”Siinä taisi pallon rajat tulla vastaan. Pallon pitäminen hanskassa oli hankalaa ja polttimenkin kanssa oli hankaluuksia”, Lindholm kertoo ja jatkaa: ”Niinpä otimme alas neljään ja puoleen kilometriin, jossa pallo lensi kevyemmin ja polttoaineen kulutus oli kohtuullisempi. Vauhtia oli siinäkin korkeudessa noin 60 solmua, 110-115 km/h. Tällä korkeudella lensimme sitten koko matkan.”

 

Lopussa huolta säästä

 

”Lento sujui mallikkaasti, vaikka koko ajan oli puuhaa. Saimme hyvin lennonjohtoselvityksiä tarpeen mukaan. Lennon loppuvaiheessa keli hieman yllätti. Kajaanissa ja Oulussa oli pilvet maassa asti. Olimme ensin suunnitelleet laskeutuvamme Vaalaan, mutta koko Oulujärvi oli huonon sään aluetta. Oulujärven lounaispuoli oli ok, joten jatkoimme Vuolijoelle, jossa pudotimme alas. Viimeinen kilometri meni pinnoissa noin 1,5 solmun nopeudella. Laskeuduimme pienen paikallistien varteen, josta kalusto oli helppo roudata.”

 

Paluumatka junalla

 

Erikoista lennossa oli, että normaalisti kuumailmapalloa tiiviisti autolla seuraavaa maamiehistöä ei ollut: ”Jätimme kaluston Vuolijoelle ja tulimme junalla Kajaanista takaisin Rovaniemelle. Nouto sieltä Leville sentään järjestyi. Otamme kaluston mukaan sunnuntaina kotimatkallamme Helsinkiin”.

 

Pitemmätkin lennot mahdollisia

 

Lopuksi Lindholm arvioi, että näemme jatkossa vielä pitempiäkin lentoja: ”En epäile yhtään, etteikö tulevaisuudessa tehdä paljon pitempiäkin matkalentoja Lapista etelään. Olosuhteet ovat siihen otolliset tähän aikaan vuodesta.”

 

Suomen kokenein pilotti

 

Lindholm on Suomen kokenein kuumailmapallolentäjä. Hän lentää palloilla myös ammatikseen yleisölentoja Helsingin seudulla. Lindholmin pitkään lentouraan mahtuu kaksi lajin Suomen mestaruutta ja yhteensä viisi SM-mitalia tarkkuuslennossa. Hän on myös pituuslentokilpailu Matkalentomaljan hallitseva mestari viime vuotisella voitollaan.

 

Pallolennossa ennätyksiä myös korkeuslennossa ja lennon kestossa

 

Suomen Ilmailuliitto kirjaa ilmailun Suomen ennätykset. Kuumailmapallolennossa ennätysluokkia ovat pituuslennon lisäksi korkeuslento ja lennon kesto. Pallolennon ennätykset luokitellaan eri sarjoihin pallojen koon eli tilavuuden mukaan, sillä suurempi koko tuo etuja lentosuorituksessa. Lindholmin ennätyslennon pallo oli kooltaan suurehko harrastelentämiseen tarkoitettu pallo, mutta vain alle puolet suurista yleisölennätyksissä käytettävistä matkustajapalloista. Nyt tehty ennätys on myös absoluuttinen pituuslennon SE kaikki kokoluokat huomioiden.

 

SM-kilpailut maaliskuussa Pieksämäellä

 

Kuumailmapallolennon kilpailutoiminta on tänä keväänä vilkasta. Pituuslentokilpailu Matkalentomalja on käynnissä vappuun asti. Lisäksi palloja on mahdollista nähdä Pieksämäellä, missä järjestetään lajin tarkkuuslennon SM-kilpailut 13.-16. maaliskuuta parinkymmenen koti- ja ulkomaisen pallokunnan voimalla. Suomalaisten pilottien tason saapuu mittaamaan MM- ja EM-tasolla huippusijoituksia tehneitä pilotteja Liettuasta ja Espanjasta.

 

 

 

Lisätietoja

 

Suomen ennätyksistä netissä: www.pallo.net/se

Pituuslentokilpailusta netissä: www.pallo.net/matkalentomalja/2008

SM-kilpailujen nettisivut: www.kuumailmapallonsm2008.net

SIL:n lajipäällikkö Jorma Sucksdorff: (09) 3509 3441; suksi@ilmailuliitto.fi

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään