Ilkka Mäkelä

Piper Chieftain veteen Alaskassa, kuusi menehtynyttä

4 viestiä aiheessa

Alaskalaiselta Kodiakin kentältä lähteneessä Piper Chieftainissa oli kyydissä yhteensä kymmenen henkilöä, kun lentoonlähdön jälkeen tuli tarve palata kentälle oletettavasti moottorihäiriön takia. Kone ei kuitenkaan päässyt takaisin kentälle asti, vaan putosi veteen satamassa ennen kiitotien kynnystä.

 

Lähellä ollut vesikonepilotti poimi kyytiinsä neljä hengissä selvinnyttä.

 

http://www.adn.com/front/story/256255.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Yksi hengissä selvinneistä matkustajista on kertonut, että koneen takaisinpaluun syynä oli vahingossa auennut matkatavarasäiliön luukku koneen nokassa kipparin puolella.

 

Vaikka luukun aukeaminen on nolompi juttu ja selvä syy palata kentälle, niin tämä yksinään ei periaatteessa olisi vaikuttanut koneen lento-ominaisuuksiin juuri mitenkään. Luukku on saranoitu yläreunastaan eikä luukku siis aukea miksikään suuren vastuksen aiheuttajaksi eikä osu potkuriinkaan.

 

Se, että luukku jää lepattamaan kipparin näkökenttään, on mahdollisesti hermostuttanut pilotin tekemään tarpeettoman nopean paluuyrityksen takaisin kentälle, missä yhteydessä täyteen lastatun koneen hallinta on jostain syystä päässyt käsistä. Tosin on myös jotenkin mahdollista, että matkatavarasäiliöstä on pudonnut ulos jotain tavaraa, joka on osunut vasempaan moottoriin. Vaikea sanoa, saadaanko onnettomuuden syytä sen tarkemmin selvitettyä.

 

http://seattletimes.nwsource.com/html/localnews/2004111254_alaskacrash07.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Huh huh!

Kuullostaa aika hurjalta jutulta. Tuolla matksutajamäärällä Chieftainilla ei taida olla yksimoottoritilanteessa kuin suunta alaspäin. Lisäksi vielä puuskaiset olosuhteet! Veikkaisin kyllä, että nokkarahtitilan luukun avautuminen on saannut aikaan melkoista damagean etrahtitilan takana oleviin laitteisiin. Varsinkin, jos rahtiliinat ei ole kunnolla kiinni...

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkkaan on tutkittu tämä onnettomuus, ja raportissa todetaan, että matkatavarasäiliön luukun alkuperäinen lukitusmekanismi oli vaihdettu sellaiseen salpaan, jota ei tarvitse lukita avaimella. Luukun aukeaminen oli ainoa koneeseen tullut vika, joten jos konetta olisi käsitelty oikein, onnettomuus olisi mahdollisesti vältetty. Pilotti aloitti kaarron oikealle heti havaittuaan luukun aukeavan raolleen. Toisaalta Chieftain oli kyllä lastattu maksimipainoihin, mikä ei lainkaan helpottanut tilannetta.

 

http://www.ntsb.gov/ntsb/brief2.asp?ev_id=20080116X00063&ntsbno=ANC08MA038&akey=1

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään