Ilkka Portti

Suomalaiset rajussa lentoturmassa Tansaniassa

10 viestiä aiheessa

Miehet selvisivät kuin ihmeen kaupalla maahansyöksystä.

- Se oli hirmu rysäys ja äkkipysäys. Hetken olimme kaikki tajuttomina. Yhtäkkiä alkoi huuto, että kone palaa. Olimme onnekkaita, että pääsimme kaikki aika nopeasti ulos, vaikka oven ulkopuolella oli kunnon liekkimeri, Jaakko Santalahti kertaa viime viikonlopun tapahtumia.

 

Hän on yksi viidestä suomalaismiehestä, joiden metsästysretki Tansaniassa katkesi pienkoneen maahansyöksyyn.

 

Miehet saapuivat maahan perjantaina tarkoituksenaan metsästää puhveleita Selousin kansallispuistossa. Lauantain lento savannille päättyi kuitenkin arvaamattomasti, kun kaksimoottorinen pienkone rysähti metsään ja syttyi palamaan.

 

Pienkoneessa oli suomalaisten lisäksi paikallinen ammattimetsästäjä ja pilotti. Seurue oli laskeutumassa puoli kahdelta iltapäivällä, kun maahansyöksy tapahtui.

 

Pilotti kaartoi jyrkästi ja matalalla kiitoradalle, kun hän huomasi, että laskeutumissiivekkeet eivät toimineet. Lentäjä käski vieressä istuneen metsästäjän auttaa jarrujen kanssa, mutta nekin lakkasivat toimimasta.

 

Kone osui ensimmäisen kerran kiitorataan 500 metrin päässä sen alusta. Kivinen ja ruohoinen laskeutumisrata on 1,5 kilometriä pitkä.

 

- Kone osui maahan ja pomppasi uudestaan ylös. Etenimme koko ajan hirveää vauhtia, yli 200 kilometriä tunnissa. Parisataa metriä ennen kiitoradan päättymistä pilotti yritti nostaa koneen uudestaan ilmaan. Kone nousi jyrkästi, mutta siivet ottivat kiinni radan päässä oleviin puihin. Lopulta perä osui puuhun ja syöksyimme maahan noin 60 metrin korkeudelta. Koneen vasen siipi katkesi ja saman puolen moottori syttyi heti tuleen, Santalahti selvittää.

 

Lentokoneen ainoa ovi oli vasemmalla puolella. Kun miehet saivat potkittua oven auki, liekit löivät vastaan.

 

- Molemmat jalkani ja käsivarteni paloivat. Kaikki meistä saivat eriasteisia palovammoja. Lisäksi osalta murtui kylkiluita ja nivelsiteitä revähti.

 

Kone tuhoutui täysin. Miehet ehtivät ryömiä vain muutaman kymmenen metrin päähän, kun koneen tankki räjähti.

 

Suomalaisista kaksi on edelleen sairaalassa Tansaniassa. He odottavat ambulanssilentoa Suomeen.

 

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200707036311934_uu.shtml

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onpa taas kaivettu verta nenästä. Pikkuinen ongelma koneessa ja sen jälkeen pilotistakin on tullut matkustaja. Olisiko ollut parempi keskeyttää lähestyminen ja miettiä vaihtoehtoja. Jälkiviisautta tietenkin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Toisaalla nauretaan kovasti uutisoinnin tyylille, mutta tälläiset otetaan täysin todenperäisesti kirjoitettuna.

Itse en ainakaan usko tuon kirjoituksen oikeellisuuteen muuten kuin kuvien osalta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siinä toisessa iltapäivälehdessä on kuvia kaputista tänään, koneen tunnus näkyy kuvissa. Se on 5H-WAY. Koneen paikallinen tummaihoinen kippari tunnetaan kuulemma lempinimellä "Kapteeni Kaaos". Sopii hyvin kuvaan... 

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

5H-WAY on (siis oli) Tansanian ilma-alusrekisterin mukaan Piper PA-31-350, eli Chieftain, vuosimallia 1971. Rekisteri ei kerro, kuka koneen omistaa.

 

Tapaus muistuttaa kovasti tätä tammikuussa sattunutta ikävää onnettomuutta, ja saattoi ehkä tapahtua samassa paikassakin:

 

http://www.flightforum.fi/discussion/index.php/topic,61307.0.html

 

Paikallisesta mediasta ei tähän hätään löytynyt uutisjuttua, ehkä siitä syystä, ettei kukaan tällä kertaa onneksi menehtynyt.

 

Myöskään NTSB:n sivuilta ei vielä löydy asiasta mitään mainintaa, koska päivitykset kulkevat vähän jälkijunassa ja juuri oli "4th of July", eli virastot suljettuina USA:ssa, mutta koska kyseessä on siellä valmistettu kone, niin lyhyt ilmoitus asiasta kyllä NTSB:n sivuille varmaankin ilmestyy jossain vaiheessa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään