Jussi-Paavo Nikkari

Viron ilmailuopisto suunnittelee lennonjohtajien koulutusta Rovaniemellä

9 viestiä aiheessa

Viron ilmailuopisto suunnittelee lennonjohtajien koulutusta Rovaniemellä

 

Julkaistu: 16:28

 

stt

 

Viron valtion ilmailuopisto aloittaa lennonjohtajien koulutuksen Rovaniemellä ensi vuoden alussa. Rovaniemen kaupunginjohtaja Mauri Gardin ja Tartossa sijaitsevan ilmailuopiston TAC:n rehtori Villu Mikita allekirjoittivat keskiviikkona aiesopimuksen koulutusyhteistyöstä.

 

Rovaniemen ilmailuakatemia toimisi läheisessä yhteistyössä Lapin yliopiston ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kanssa. Akatemiassa voisi suorittaa lennonjohtajan lupakirjan ja opiskella samalla ilmailualaa tukevia aineita yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.

 

Ensi vuonna aloittavaan ryhmään otetaan 8–16 opiskelijaa. Englannin kielinen koulutus kestää kolme vuotta. Valmistuneet saavat opiskelijatasoisen lennonjohtajan lupakirjan, joka työharjoittelun jälkeen pätevöittää EU:n määräysten mukaiseen ammattilupakirjaan.

 

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Viron+ilmailuopisto+suunnittelee+lennonjohtajien+koulutusta+Rovaniemell%C3%A4/1135227997569?ref=rss

 

Mikähän olisi tukeva aine Lapin yliopistossa? Ilmailu- ja avaruuslaki?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

"Sekä Lapissa että Norrbottenissa on alkamassa lennonjohtajakoulutus.

Rovaniemellä lennonjohtajia ryhtyy kouluttamaan Viron valtion Tarton

ilmailuopisto. Opetus Rovaniemen ilmailuakatemiassa alkaa ensi vuoden

alussa ja siihen otetaan 8:sta 16:een opiskelijaa. Lennonjohtajan lupakirja heltiää

kolmen vuoden opinnoilla. Myös Pohjois-Ruotsin Arvidsjaurissa on alkamassa

lennonjohtajakoulutus ensi syksynä. Ruotsin radion mukaan lennonjohtajia

koulutetaan etenkin pienten lentokenttien tarpeisiin. Ruotsissa on huutava

pula lennonjohtajista."

 

Tuollainen oli kuultavana Ylen radiotaajuudella Lapissa...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuten arvelinkin, jotain koulutusmaksua tuosta tullaan perimään. Kenenkähän tarpeisiin koulutus vastaa? Finavian oma oppilaitos Avia College kouluttaa jo Finavian yksiköiden tarpeisiin. Epäilyttää vaan, mitä tarkoittaa, kun annetaan ymmärtää että lennonjohtajan ura aloitetaan EU:n alueella. Ulkomaille ei juuri ole nykyisilläkään lennonjohtajilla asiaa, ellei ole 4-5 vuotta työkokemusta ja ENNENKAIKKEA osaamista paikallisesta kielestä. Aluelennonjohdoissa ei välttämättä tarvitsisi osata paikallista kieltä, mutta ne eivät ole ainakaan Suomessa mitään uran aloituspaikkoja enkä tiedä että tästä kieliasiasta olisi missään maassa vielä tingitty.

 

Kehuvat, että akateemisen tutkijakoulutuksen saaneilla lennonjohtajilla on hyvät työmarkkinat. Hyvinkin mahdollista, mutta jos mieli tekee operatiiviseen lennonjohtotyöhön niin siitä ei ole kyllä mitään hyötyä. On toki hienoa, että jonkinlaista mallia uralla etenemiselle tarjotaan, mutta ei tälläkään hetkellä mikään estä hankkimasta akateemista tutkintoa "normaaleja" reittejä.

 

"USA:ssa ei ole opettajapulaa eikä lennonjohtajapulaa kuten Euroopassa"

 

Aika paksu väite muuten! Jenkkien ammattiyhdistyksen (www.natca.org) etusivulla on heti linkki "staffing crisis" -osioon, ja tuo asiahan on ollut jo vuosikausia tapetilla.

 

Nojoo, tässä vähän omia ajatuksia, toivottavasti aiheesta herää keskustelua kun asia on mielestäni erittäin mielenkiintoinen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kirjoituspöytälennonjohtajia

 

Neuvostoliitossa ja entisissä itäblokin maissa lennonjohtajille opetettiin kaikkea mahdollista. Neuvostoliitossa ilmailuakatemian läpikäyminen kesti 12 vuotta.

 

Minusta lentäjien pitää osata lentää ja lennonjohtajien lennonjohtaa.

 

Kokemus on osoittanut, että ne lennonjohtajat, joilla on halua ja kykyä muuhunkin, osaavat kyllä itse hankkia tarvittavat tiedot ja tutkinnot. Rovaniemellä suunnitellaan koulutusta koulutuksen vuoksi. Itsetarkoituksena.

 

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että Suomessa tarvitaan vain muutama kirjoituspöytälennonjohtaja.

 

Esa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmailuakatemia Rovaniemelle (13.6.2007)

 

Tartossa toimiva Viron valtion ilmailuopisto aloittaa lennonjohtajien koulutuksen Rovaniemellä alkuvuodesta 2008. Kaupunki allekirjoitti asiaa koskevan aiesopimuksen Tartu Aviation College:n kanssa 13. kesäkuuta 2007.

 

Sopimuksen allekirjoittivat Ilmailuopiston rehtori, tohtori Villu Mikita ja kaupunginjohtaja Mauri Gardin. Sopimuksen mukaan opetusta annetaan Rovaniemellä ja Tartossa, jossa annetaan mm. simulaattorikoulutusta.

 

Tämän aiesopimuksen sopijapuolina olevien Tartu Aviation Collegen ja Rovaniemen  kaupungin tarkoituksena on määrittää yhteistoiminnan perusperiaatteet.  Tavoitteena on lennonjohtajakoulutuksen käynnistämiseen Rovaniemellä v. 2007 aikana TAC:n koulutuslupaan perustuen. TAC ja Rovaniemen kaupunki sitoutuvat pitkäjänteiseen keskinäiseen yhteistyöhön koulutuksen vakiinnuttamiseksi ja kehittämiseksi Rovaniemellä.

 

Tässä tarkoituksessa TAC ja Rovaniemen kaupunki aloittavat välittömästi yhteisen suunnittelun lennonjohdon koulutusyksikön, Arctic Air Traffic Management Academyn (AATMA) perustamiseksi läheisessä yhteistyössä Lapin yliopiston ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kanssa. 

 

Rovaniemen ilmailuakatemiassa voi jatkossa suorittaa lennonjohtajan lupakirjan ja sen rinnalla voi opiskella Lapin yliopiston avoimessa yliopistossa ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä ilmailualaa tukevia aineita. Koulutus kestää kolme vuotta. Ilmailuakatemiaan opiskelemaan hyväksytään opiskelijoita Suomesta ja ulkomailta hakemusten ja soveltuvuustestien kautta. Opetus Ilmailuakatemiassa tapahtuu englannin kielellä. Vuoden 2008 alussa alkavaan koulutukseen otetaan 8–16 opiskelijaa. Opetustilat ovat Lapin yliopistossa.

 

Ilmailuakatemiasta valmistuneet saavat lennonjohtajan lupakirjan ns. opiskelijatasoisena. Työharjoittelujakson jälkeen opiskelija saa lennonjohtajan lupakirjan, joka on EU-määräysten mukainen. Ilmailuakatemia aloittaa lähivuosina opettajavoimien sallimissa rajoissa myös 1–2 viikon kurssien järjestämisen EU-alueen tarpeisiin.

 

Ilmailuakatemiasta on tarkoitus kehittää Rovaniemelle kansainvälinen ilmailualan opetus- ja tutkimuslaitos, josta voidaan väitellä tohtoriksi asti.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voi herttileijaa sentään. Tuota virolaista Tartu Aviatinon Collegea ovat pyörittäneet alusta saakka suomalaistet eläkeläislennonjohtajat. Nyt on kekattu, miten suomalaista valtion rahaa voisi saada.  Koulutus liitetään osaksi suomalaista yliopistokoulutusta.

 

Esa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nostetaanpa vanhaa topiccia ylöspäin. Eipä ole kuulunut mitään tästä hankkeesta vaikka luvattuja määräaikoja on jo umpeutunut. Koko netin ainoa asiaan viittaava uutinen viime kesän jälkeen löytyi TACin sivuilta, jospa joku vironkielentaitoinen sen osaisi kääntää...

 

http://www.tac.ee/1079.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nostetaanpa vanhaa topiccia ylöspäin. Eipä ole kuulunut mitään tästä hankkeesta vaikka luvattuja määräaikoja on jo umpeutunut. Koko netin ainoa asiaan viittaava uutinen viime kesän jälkeen löytyi TACin sivuilta, jospa joku vironkielentaitoinen sen osaisi kääntää...

 

http://www.tac.ee/1079.html

 

Tere!

 

Pikakäännös linkin uutisesta "AATMA (Artic Air Traffic Management Academy) projekt":

 

Tammikuun 15. Tartu Lennukoedžissa oli AATMA projetin tapaaminen.

 

Tapaamiseen osallistuivat Rovaniemen kaupunginhallituksesta: Matti Ansala, Erkki Kautto, Jukka Tunturi ja Irmeli Kauppinen ja Tartu Lennukolledžista Villu Mikita, Ants Aaver, Kaido Kasak, Anu Vare, Signe Vanker ja Aleksander Tõnnisson.

 

Pääaiheena pohdittiin Euroopan rahoitushakemuksen esittämistä lennonjohtajien koulutuksen rahoittamiseksi. Käsiteltiin lennonjohtajien tarpeellisuuskysymystä Euroopan Liitossa ja koulutukseen liittyviä kysymyksiä.

 

 

 

tv.

Kari

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään