Mikael Tynkkynen

Vinkkejä Dubliniin

6 viestiä aiheessa

Ensi kuussa oltaisiin lähdössä tuonne pubien luvattuun maahan, eli Irlantiin. Majapaikka on Dublinissa ja aikaa on paikanpäällä viikko. Tarkoitus olisi vuokrata auto ja tutustua myös muuhun Irlantiin. Kertokaapa vinkkejä mihin kannattaisi tuolla tutustua, ja olisiko kenties joitakin ilmailuaiheisia kohteita. ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos ilmailun historia yhtään kiinnostaa, yksi legendaarinen paikka on Shannon Airport. Se oli Atlantin matkustajaliikenteen tärkeä välilaskupaikka aikana, jolloin liikennekoneiden toimintamatkat olivat kaukana nykyisistä.

 

Shannonin lähellä on myös Foynesin lentosatama, vielä vanhemmilta ajoilta kun Atlantin liikenne alkoi lentoveneillä 1930-luvulla (Boeing Clipperit ja vastaavat).

 

Kävin toissa vuonna pikamatkalla vuokra-autolla Shannonissa kuvaamassa.  Nykyään reittiliikenne on melko vähäistä, koneet suihkivat suoraan kohteisiinsa,  mutta lentoasemalla on mm. An-124 huoltokeskus, ja siellä käy muutenkin eksoottisia lentokoneita.

http://www.shannonairport.com/company/mediacentre/history.html

http://www.shannonairportenthusiasts.net/

 

Foynesissa on tiettävästi jonkinlainen ilmailumuseokin.

 

Ehdin matkallani ajaa myös rannikkotietä Galwaysta Shannoniin. Suosittelen, jos karut kukkulamaisemat kiinnostavat (tosin niitä kyllä löytyy Irlannista muualtakin, mutta tämä oli helpoin tapa päästä aistimaan suuren ja villin Pohjois-Atlantin tuoksua  ;) ). Näkemättä jäi mm. Connemara, joka sekin on luontonsa puolesta kehuttu.

 

Pubikokemukset jäivät vähiin mutta olivat hyvät  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Itse tein pari vuotta sitten tein reissun Irlantiin tyyliin aikaa reilu viikko, vuokra-auto alla, ei mitään suunnitelmia. Mukana vaihtovaatteet, luottokortti, hiukan käteistä ja hyvä kartta.

 

Suosittelen, poiketkaa pääteiltä aina kun mahdollista. Päätiet ovat aikalailla puiden ja aitojen tukkimat, sieltä ei näe muuta kuin tien. Ja tässä tarvitaan hyvää karttaa. Kun on eksynyt, kartasta voi arvailla onko kyseessä nyt tämä vai tuo pikkutie. Mutta, tällätavoin tekee parhaat löydöt maaseudulta. Lisäksi pääteiden varsilla ei ole juurikaan mitään nähtävää muutenkaan.

 

Ja tosiaan, Dublinissa on kiva käydä. Onhan siellä Temple-Bar alue. Trinity College, jossa on todella upea kirjasto. Puisto (jonka nimeä en nyt muista). Guinnesin ja Jamesonin museot. Ensimmäinen oluen ystäville, jälkimmäinen viskin ystäville. Tosin Corkissa oleva toinen Jamesonin museo on hienompi paikka kuin Dublinin.

 

Heti Dublinin koillispuolella on Howth:n niemi. Pisaran muotoinen niemenkärki, jossa Howth:n kalastajakylä. Todella idylinen paikka. Sinne pääsee Dublinistä myös paikallisjunalla (Dart).

 

Muualla irlannissa on todella paljon näkemisen arvoisia paikkoja. Niin keskisen irlannin maaseutu kuin Mayon alueen karut nummet ja toki Mayossa st Patrics Mountain, jonka laelle menee polku. Kannattaa varata koko päivä jos meinaa laelle kiivetä. Ja kunnon kengät. Mayossa on myös Cliffs of Mother, hulppea äkkiputous atlanttiin. Etelämpänä on Limericikn (Se Shannon on naapurissa) kaupunki, jossa myöskin paljon vanhaa arkkitehtuuria, jota myös löytyy monista muista Irlannin kaupungeista. Limerickin pohjoispuolella on Bunrattyn talonpoikaismuseo, jossa myös Bunrattyn linna. Linnassa pidetään 2 kertaa illassa keskiaikainen illallinen. Maksaa 50e, mutta on sen arvoinen. Musiikkiesitys ja ruokalajit sekä niiden historia on moninverroin tuon 50 arvoinen. Tämäntyylisiä illastamisia on muuallakin Irlannissa.

 

Yöpyminen on helppo järjestää tien päällä. Tien varsilla ja varsinkin kaupunkien taajamissa on paljon "B&B" kyltein varustettuja taloja, joissa on yösija + aamiainen (Bed and Breakfast). Nämä ovat tarkkaan valvottuja yöpaikkoja, joten laatu on hyvä. Hinta liikkuu noin 45-65 euron välissä per yö (huonekohtainen hinnottelu, huoneeseen mahtuu 2-4 henkeä paikasta riippuen). Huone kannattaa varata ajoissa, viimeistään kuudelta iltapäivällä. Muuten matkailuaikaan voi olla vaikeuksia löytää yösijaa. Tosin, tällöin yleensä B&B-paikan pitäjät auttavat matkailijaa ja soittelevat tutuilleen, kellä olisi vapaa huone.

 

Sapuskaa saa mistä tahansa, ja yllättävän myöhäänkin. Teiden varsilla on ruokapaikkoja ja käytännössä kaikissa pubeissa on keittiö, josta saa hyvää (tosin hiukan rasvaista) ruokaa fiksuilla hinnoilla.

 

Olut ei maksa paljoa. Tupakka maksaa melkein tuplat suomen hintoihin. Bensa on suunnilleen samoissa. Noin 1.2e litra. B&B paikoissa aamiainen on runsas ja taso hyvä.

 

Itsellä on takana 3 reissua irlantiin ja paras on tehdä se ilman kiinteää aikataulua ja vuokra-autolla. Tällöin näkee enemmän kuin minkään turistubussin mukana ja lisäksi saa tutustua paikkoihin omaan tahtiin.

 

Googlesta saa hyvin tietoa kun kirjoittaa "ireland", "mayo", "connemara". Samoin kuin muutamilla nimillä joita mainitsin ja kaupunkien nimillä.

 

- J

 

ps. Shannonin lentokenttä on kuin mikä tahansa iso kenttä, nähny yhden, nähnyt kaikki...  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Kirjoitetaas hiukan lisää. Jos majapaikka on kokoajan Dublinissa, silloin on hiukan hankala liikkua, sillä mielenkiintoisimmat (allekirjoittaneen mielestä) ovat juurikin toisella puolella saarta. Ja jos sinne meinaa mennä, täytyy olla yötä perillä. Takaisin ei saman päivän aikana ajella...

 

- J

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kirjoitetaas hiukan lisää. Jos majapaikka on kokoajan Dublinissa, silloin on hiukan hankala liikkua, sillä mielenkiintoisimmat (allekirjoittaneen mielestä) ovat juurikin toisella puolella saarta. Ja jos sinne meinaa mennä, täytyy olla yötä perillä. Takaisin ei saman päivän aikana ajella...

 

- J

 

Tätä pohdimme juuri tänään. Majapaikastamme kun ei onneksi ole kuluja, niin voi huoleta viettää useamman päivän tuolla reissussa, varsinkin kun tuo B&B-majoitus ei ole tuon kalliimpaa. :)

 

Kiitoksia viesteistäsi, tuosta olikin melkoisesti hyötyä! :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään