Guest Rami Lehto

Metsä- ja maastopalojen sammuttaminen?

3 viestiä aiheessa

Moi,

 

Eilen ja tänään on mediassa uutisoitu maastopaloista, lähinnä pohjoiselta Pohjanmaalta. Uutisissa kerrotaan kuinka pelastuslaitoksen yksiköitä on tarvittu niin ja niin monta, sekä kaverina on ollut pelastushelikopteri Sepe. Viime kesänä kuvafoorumissa oli hienoja kuvia ja juttua kuinka oli harjoiteltu yhteistoimintaa sammutuslentokoneiden kanssa, Aarnon Kauhajokiketjussakin oli äsken kuva moisesta. Käytetäänkö näitä sammutuslentokoneita koskaan missään mihinkään, onko se niin salaista touhua että sitä ei uutisoida? Vai iskeekö pelastustoimen byrokratia kyntensä epäkunnallisen liikeyrityksen harjoittamaan kilpailuun?

 

-Rami

 

/* edit: otsikon typo fiksattu*/

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä varmaan osaltaan painaa vielä pelastustyönjohtajien korkeahko kynnys kutsua sammutusapua ilmasta käsin. Pitkälti kyse lienee ihan vaan asenteista (omilla pärjätään kun ennenkin on pärjätty) ja tietämättömyydestä (pelätään korkeaa hintaa tms.).

 

Ja silloin kun apua pyydetään, se tulee usein alueen pelastushelikopterin muodossa, esim. nyt sitten vaikka SEPE. Ymmärsinkö oikein, että lentopelastuskeskus määritää sen avun muodon, eli helikopteri vai sammutuslentokone? Jos näin EI ole, niin ymmärrän PTJ:n ajatuksen pyytää nimenomaan helikopteria, koska sammutustyön kopterilla ajatellaan olevan nopeampaa kun voi käyttää mahd. viereisiä luonnonvesilähteitä ja myöskin tarkempaa.

 

En näkisi pahana, että sammutuslentokone -toiminnasta käytäisiin kertomassa paikallisilla aluepelastuslaitoksilla. Voisi kynnys laittaa kutsu menemään, kun tilanne niin vaatii, laskea...

 

Toisaalta sammutuskoneiden määrä taitaa vielä olla sen verran alhainen, että jos nyt ei tuurilla satu lähellä olemaan, niin niitä pitää ensin siirtolentää lähemmäksi tilannepaikkaa. Ja se taas vie x määrän aikaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jeps, ei niitä sammutuslentoja kuulemma kiireeksi asti ole :-\ "Ennenvanhaan" oli riittänyt paljonkin, kunnes kopterit korvasivat koneet sammutustöissä. Tiettävästi Konekorhonen omistaa muutaman sammutuskoneen (entisiä lantakoneita), eli olisiko se kynnys myös siinä lentojen vähyyteen, että joudutaan pyytämään kaupalliselta yritykseltä apuja. Mene ja tiedä...

 

Mutta ne sammutuslentäjät ovat todellisia ilmailun ammattilaisia :thmbup:

 

Ville

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään