Vieras

LCD HDTV ja tietokoneen liittäminen toisiinsa

19 viestiä aiheessa

Ihme etten onnistunut löytämään tästä aiheesta oikein mitään, joten kokeillaanpa.

 

Täytenä nyyppänä liikenteessä, eväinä Sony Bravia 32" LCD -telkkari, Radeon X850XT DVI-ulostulolla ja DVI-HDMI -kaapeli.

 

Kytkös DVI-telkkarin HDMI tehty ja kuva näkyy jotenkuten, tosin järjettömällä vilkkumisella jota ei pysty edes minuuttia kunnolla katselemaan. Säätöjen kimppuun.

 

Sen verran spekseistä ymmärrystä että telkku tukee 1080i -videomoodia (lukee myös näytön kulmassa käynnistysvaiheessa), joka pitäisi voida tulkita maksimi 1920x1080 -resoluutioksi ja 60Hz max virkistystaajuus. Tässä kohtaa hieman hämmennyin, koska eikö tosiaan suurempia virkistystaajuuksia tueta ja tästäkö vilkkuminen johtuu? Olen kokeillut useampia tarjolla olevia resoluutio / virkistystaajuusyhdistelmiä, joita kaikkia yhdistää sama karsea vilkkuminen jota ei pysty katsomaan silmien kipeytymättä. Yli 60Hz en ole uskaltanut lähteä pakottamaan ennen kun löydän jotain faktaa että tv sen teoriassa kestäisi. Mitään sen kummempia skaalaus tms. ongelmia ei ole, ainoastaan tuo vilkkuminen.

 

Olen hyvin hämmentynyt, eikö näitä telkkareita täälläkin useampi käytä oikein simumonitoreina? Olen varmasti missannut jotain koska eihän kuva voi olla noin huono?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

lcd telkulle ei ole väliä mikä on virkistys taajuus kunhan on enemmän mitä silmä huomaa.

Onkos sulla mitkä ajurit tuolle X850XT kortille asennettuna? muistaakseni siellä CCC:ssä on asetus jossa voi sen 1080i asetuksen enabloida ja se kannattaa sinun tapauksessa. Jos telkku ei pysty yli 60 Hz virkistystaajuuden niin siitä ei kannata syyttää ohjainta kun se varmaan pystyy samaan resoon 70Hz:llä ....

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Käytössä Catalyst 7.2 eli suht tuoreet. Varsinaista maintaa 1080i :stä ei CCC:stä löydy, ainoastaan "vaihtoehtoiset" 1080p30 jne joita olen myös kokeillut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

1080i ei ole varsinaisesti 1920x1080 koska se on interlaced. 1080p on tuo resoluutio ja ns. Full HD. Todennäköisesti siinä sun telkkarissa on 1366x768 paneeli joten semmosta resoluutiota kannattaa lähtä koittamaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sain tuon vilkkumisen siedettävämmäksi valitsemalla 720p / 60 -moodin ja kustomoimalla työpöydän kooksi noin 1210 x 708 <- ainakin parempaan suuntaan. 1366 x768 resoluutiolla näytönohjain siirtyy takaisin 1080i-moodiin (?) jolloin silmä siirtyy taas syrjään sekunneissa. Tekniset termit saattavat olla metsässä, mutta näin ainakin asian tv:n nurkassa näkyvästä indikaatiosta tulkitsen.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikä Bravian mallisarja sulla on (tarkka numero/kirjainyhdistelmä) ? Jotenkin tuo viittaa siihen, että näytön todellinen resoluutio on jossakin 720:n tienoilla? Alkoi kiinnostaa, mikä resoluutio siinä siis oikeasti on. Onhan sulla nyt vaan oikeat INPUT-asetukset töllössä valittuna (liitäntätyyppi) ? Tämä näyttötekniikka on siitä ihmeellistä, että erilaisia yhdistelmiä on vaikka kuinka. Tietokoneen kortti voi muuttaa kuvan näytölle sopivaksi, mutta myös TV voi suorittaa muutoksia. Jos koneessa on esim. 720 juovaa, se voi silti toki konvertoida 1080i:n siihen sopivaksi. Ongelmia tulee, kun ketjuttaa näitä muunnoksia, joskus on parempi antaa tietokoneen tehdä työ, joskus toisinpäin. Yritän kysyä muutamalta tutulta, jotka näitä työkseen asentavat, kunhan annat lisätietoa.

Jos haluatte perehtyä HDTV:n sotkuiseen normimaailmaan, kaivakaa esiin Prosessori-lehden viimeinen numero. Tuo "virkistystaajuus" on myös mielenkiintoinen juttu, jos ihmettelette, miksi siellä vilahtelee 25,30,50 ja 60 jne. niin sähkökään ei ole samanlaista kaikkialla. ennenvanhaan hommat synkronoitiin verkkovirtaan, jonka taajuus on Suomessa n. 50 Hz, jenkeissä 60 Hz.... Näitäkin huolettomasti yhdistelemällä saa melko sotkun. Muuten, minkälainen välikaapeli sulla on ?Etäisyys noiden välillä on oltava lyhyt, muuten menee bitit varmasti sekaisin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kimmo, se säätö löytyy multa lontookielisestä CCC:n Digital panel properties kohdasta siellä on erillinen HDTV Support kohta.

 

[EDIT] aamulla ei pää toimi kunnolla.... eli mulla siellä ainakin on 1080i30 ja toi 1080p60 moodit

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sen verran vielä...

Tuo Olli V. voi olla hyvin oikeassa tuon näytön TODELLISEN (näyttötekniikka) resoluution suhteen. TV-maailmassa liikutaan HDTV-puolella juuri 720 ja 1080:n juovan kanssa. Ensimmäinen vaikeus telkkarin rakentajalla on tosiaan sovittaa tuo TV-maailma näyttöihin, jotka on yleensä peräisin PC-maailmasta....

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Noista Teemun säädöistä kannatttaa valita 1080i30, muuten kyllä Sonyn prosessori joutuu tekemään ylitöitä.... (Toki voi kokeilla, ei se rikki. mene...)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En tiedä, onko tästä apua, mutta kerron oman systeemini:

 

Näyttönä minulla toimii Sony Bravia LCD 40 tuuman televisio mallia KDL-40W2000. Tämän television paneelin tarkkuus on 1920x1080 laajakulmatilassa. Laite on ns. full hdtv.

Hankin nimen omaan full hdtv:n, jotta sain tuon pystyresoluution arvoon 1080. Mielestäni tätä pienempi ei riitä simulaattorille. Suuressa näytössä tarkkuus saisi olla vielä parempi, mutta sellaisia näyttöjä ei vielä taida olla olemassakaan, ainakaan kohtuuhinnalla. Hankkimani Sony maksaa noin 2500 euroa.

 

TV on yhdistetty näytönohjaimeen HDMI- kaapelilla. Kun käytän simulaattoria (FS 2004), olen säätänyt näytön tarkkuudeksi 1440x1080x32 eli 4:3, johon muotoon FS on suunniteltukin.

Tällöin tv- ruudun vasemmalla ja oikealla puolella on mustat pystypalkit. FS:ää ei missään tapauksessa kannata ajaa laajakulmana 16:9, koska tällöin 2D- paneeli ja kuva leviää vaakasuunnassa luonnottomaksi - vaikka muutoin  suuri ja leveä kuva tuntuisi vaikuttavalta.

 

Tuo kuvasuhteen säätö arvoon 4:3 eli siis 1440x1080 on tehty kahdesta eri paikasta. Ensinnäkin näytönohjaimeni (GF 7950 GT 512) säädöistä on valittu  näyttötila 1440x1080. Toiseksi sitten FS:n display- säädöistä on valittu myös tuo 1440x1080.

 

Virkistystaajuus on 60Hz. Käsittääkseni LCD- paneelilla ei ole merkitystä, onko tuo taajuus 50Hz vai 60Hz tai enemmän. Sen sijaan 21- tuumaisella Sonyn monitorillani (joka on varanäyttönä) piti virkistystaajuden olla 85 Hz, jotta kuva ei väly missään olosuhteissa. Monitoria käytettäessä tarkkuus oli 1280x1024x32.

 

HDTV:n kuva on täysin välkkymätön FS-käytössä ja laadultaan oikein hyvä. Ainoa huomauttamisen aihe on FS:n yömaisema, jossa pilvet ja jotkin tummat (harmaat) kohteet eivät toistu väreiltään ihan oikein, johtunee LCD:n hieman heikosta harmaastoistosta.

 

Ohessa kuvia laitteistostani ja säädöistä:

 

 

[ attachment removed / expired ]

Simun säätöjä

 

 

[ attachment removed / expired ]

Näytönohjaimen säätöjä

 

 

[ attachment removed / expired ]

Tämä kuva on surkea, koska otettu digikameralla, mutta se näyttää tuon 4:3 kuvamuodon ja mustat palkit HDTV:ssä

 

[ attachment removed / expired ]

Tässä sama kuva otettuna simusta fsscreenillä

 

yES :)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jees. Kiitoksia vastauksista.

 

Malli on siis Sony Bravia 32" KDL-32U2000. Tuetuista moodeista puuttuu 1080p60, eli juuri tuo Ollin mainitsema "full HD". 1080i (Interlaced) näkyy mutta välkkyminen on resoluutiosta ja virkistystaajuudesta riippumatta sietämätöntä. 30Hz ja 60Hz virkistystaajuuksilla ei näy mitään eroa. Kuvan saa siedettäväksi, jossei hyvällä tahdollakaan vielä lähellekään monitoritasoiseksi, käyttämällä 720p 60Hz, ja kustomiresoluutiota, kuten mainitsinkin.

 

Simusta täytyy asettaa sama resoluutio kuin työpöydälläkin, kuten Esankin kuvissa näkyy. Suuri kuva on kieltämättä vaikuttava! Vääristymä 4:3 -kuvasuhteesta jää laajan kuvan (ei siis Laajakuvan 16:9  ;D) etujen peittoon. En käytä 2D-paneeleita lainkaan joten nekään eivät vaikuta asiaan. Toki kokeilu oli lyhyt, muutama lähestyminen Level-D:n 767:lla Kerkiraan, mutta en kiinnittänyt vääristymään juuri mitään huomiota. Mitä nyt CDU:ta joutuu availemaan ja se on hiukan laajentunut mutta ei paha kuitenkaan..

 

Mitä näistä havainnoista voi siis päätellä?

 

Seuraavaksi pitäisi kuvanlaatu jotenkin hieroa kohdalleen, koska edelleen pientä "punavihreyttä" ja epätarkkuutta fonteissa on havaittavissa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ohessa ylläesitellyn SonyHDTV:ni säädöt, nimen omaan simulaattoria ja digikuvien katselua varten.

 

Television katseluun on sitten erilaiset säädöt ja laitteessa on onneksi mahdollisuus säätää eri ohjelmalähteille omat kuva ym. säädöt.

 

Noiden Sonyn teräväpiirtotelkkujen tehtaan säädöt ovat aivan karmeat sekä televisiokuvalla että erityisesti monitorikäytössä. Aina kannattaa säätää itse ja käyttää tähän reilusti aikaa ja vaivaa!

 

[ attachment removed / expired ]

 

yES

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kimmon ja Esan laitteet painii aika lailla eri sarjassa. Esalla on ns. "natiiviresoluutio" pystysuunnassa 1080, Kimmolla paljon pienempi, jolloin Kimmon kone joutuu tekemään aika raakaa konversiota, jos sille tarjotaan 1080 juovaa... Pistän tähän linkin, josta löytyy paljon näitä telkkarijuttuja.Olisihan pitänyt arvata, että ette te tietenkään telkkaria katso vaan se onkin simun näyttönä.

http://fin.afterdawn.com/laitteet/laitteen_tiedot.cfm/325/sony_kdl-32u2000

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näinhän tuo menee, kyseessä ovat tietysti vähän eri hintaluokankin laitteet. Tässä mallissa ei ole edes ohjelmalähdekohtaisia kuvansäätöjä, eikä säädöissä muutenkaan ole noin paljon varaa kuin Esalla  :P  Tähän on ilmeisesti kuitenkin tyytyminen. Kiitokset neuvoista, ellei mitään muuta tule mieleen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lisätäänpä kuulumisia tämän suhteen. Kuten aiemmin todettua, päädyin käyttämään alle 1280x720 -resoluutioita (720p) silmiä rasittavan vilkkumisen vuoksi.

 

Koska matala resoluutio isossa näytössä tuo omia ongelmiaan, kokeilin myös 1080i -moodia itse simulaattorissa. Voi sanoa että oikeastaan vain valikot kärsivät vilkkumisesta pahiten, mutta itse pelissä ei ongelma ole niin suuri, mitä nyt maanpinta hiukan värisee. Periaatteessa kumpaa vaan voi käyttää.

 

Se, mistä en ole oikein päässyt ymmärrykseen on, että minkä vuoksi tuo vilkkuminen ylipäätään esiintyy. Ymmärrän että se johtuu nimenomaan Interlaced-tekniikan käytöstä, mutta eikö vastaavasti esimerkiksi Jenkeissä ole jo HDTV-kanavia jotka lähettävät samanmuotoista signaalia, tuskinpa ne tuolla tavalla vilkkuvat? Mikä on ero näytönohjaimen ja normaalin TV:n signaalin välillä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Unohdin tuolla aiemmin mainita, että käytän nimen omaan 1080p- resoluutiota, kun HDTV on tietokonemonitorina.

 

Jos käytän 1080i- resoluutiota, niin FS:n liikkuva kuva on selvästi heikompi. Mm. rakennuksiin tulee vaakaasuuntaisia viivoja ja ne eivät piirry lainkaan terävästi tällä resoluutiolla.

 

yES

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Unohdin tuolla aiemmin mainita, että käytän nimen omaan 1080p- resoluutiota, kun HDTV on tietokonemonitorina.

 

Jos käytän 1080i- resoluutiota, niin FS:n liikkuva kuva on selvästi heikompi. Mm. rakennuksiin tulee vaakaasuuntaisia viivoja ja ne eivät piirry lainkaan terävästi tällä resoluutiolla.

 

Aivan, tuli selväksi, tämä moodi on vain se mihin oma töllö ei pysty. Mitään "artifakteja" tai muita omituisuuksia mitä jossain on raportoitu ei ole, ainoastaan tuota vilkkumista.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jotta simusta saa kunnon kuvan LCD-TV:lle, pitää tietokoneen käsitellä töllöä näyttönä, ei TV:nä ja syöttää sille natiivi-resoluutiota, tässä tapauksessa 1366x768, jolloin saadaan pikselin tarkka kuva ilman skaalausta. Ellei TV huoli tuota, vaan skaalaa sen johonkin TV-formaattiin, niin tarkkaa kuvaa ei voi saada, ellei jokin muu resoluutio kelpaa niin, että käsittelee ilman skaalausta ja jättää "surureunat". Ellei onnistu HDMI-liitännän kautta, kokeile PC-liitäntää.

 

Lähtökohtana kuitenkin, että asetuksissa TV on määritelty näytöksi, ei TV:ksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jotta simusta saa kunnon kuvan LCD-TV:lle, pitää tietokoneen käsitellä töllöä näyttönä, ei TV:nä ja syöttää sille natiivi-resoluutiota, tässä tapauksessa 1366x768, jolloin saadaan pikselin tarkka kuva ilman skaalausta. Ellei TV huoli tuota, vaan skaalaa sen johonkin TV-formaattiin, niin tarkkaa kuvaa ei voi saada, ellei jokin muu resoluutio kelpaa niin, että käsittelee ilman skaalausta ja jättää "surureunat". Ellei onnistu HDMI-liitännän kautta, kokeile PC-liitäntää.

 

Lähtökohtana kuitenkin, että asetuksissa TV on määritelty näytöksi, ei TV:ksi.

 

ATI:in catalyst -ajureista voi resoluutiota muokata rajattomasti, joten tuo mainitsemasi resoluutio on kyllä ihan mahdollinen. Sen sijaan TV vaikuttaa toimivan siten, että heti kun se havaitsee pystyjuovien määrän HDMI-signaalissa ylittävän 720, pomppaa se 720p-moodista 1080i-moodiin, ja julmettu vilkkuminen alkaa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään