Ari Kaihlanen

"Clipper Lindbergh" (747SP-SP21) palaa ilmaan lentävänä observatoriona.

1 viesti aiheessa

Eilen (21.5) NASA uudelleennimesi 747SP-koneen "Clipper Lindbergh":ksi, eli samalle nimelle jolle Pan Am hänet risti uutena vuonna '77.

 

http://www.sofia.usra.edu/News/news_2007/05_21_07/index.html

 

Kone toimii SOFIA-projektissa saksalaisen 2.5 metrisen noin 20 tonnia painavan infrapunateleskoopin alustana. Tätä tarkoitusta varten koneen takarunkoon on leikattu 5 m x 4 m oviaukko teleskooppia varten ja vastaavasti koneen tukirakenteita muokattu runsaasti. Aikaakin tuohon projektiin on palanut, sillä konvertointiprosessi aloitettiin jo '98, tosin konseptisuunnittelua 747SP:n muokkaamiseksi observatorioksi on tehty jo 70-luvulla.

 

Kone on lentänyt konvertoinnin jälkeisen ensilennon hiljakkoin (26.04.07), mutta edessä on vielä parin vuoden lentotestiohjelma ennen käyttöönottoa observatoriona.

 

Kaikki tämä sen takia, että teleskooppi saataisiin 40'000-45'000 jalan korkeuteen, missä suurin osa ilman sisältämästä kosteudesta on alapuolella ja täten pystytään havaintoihin jotka olisivat mahdottomia maan pinnalta. Koska teleskoopin suunniteltu käyttöikä on 20 vuotta tulee siis ainakin yksi 747SP lentämään vielä pitkään.

 

Kiinnostuneille lisätietoa SOFIA-projektista:

Observatorion nettisivuilla

 

Ja koneyksilön historian voi katsastaa täältä

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään