Mikko Sokero

Kosmonautit harjoittivat akupuntiota

2 viestiä aiheessa

Pietari, 30.4. Ulkomaat stt 009

 

Kosmonautit Juri Romanenko ja Georgi Gretshko joutuivat pahaan kiipeliin Saljut 6 -avaruusasemalla maaliskuun alussa 1978. Komentaja Romanenkon hammasta alkoi särkeä ja kipu vain yltyi.

 

Insinöörinä toiminut Gretshko oli salakuljettanut alukseen taskussaan akupunktioneuloja ja akupistekartan. Gretshko etsi kartasta hammassärkyä ehkäisevän kohdan, tökkäsi neulan Romanenkon korvaan ja johti neulaan sähkövirtaa.

 

- Romanenkon korva oli erinäköinen kuin mallikuvassa, ja hammaspiste oli aivan kuolemanpisteen vieressä. Pelkäsin, että minusta tulee ensimmäinen murhaajakosmonautti, Gretshko muistelee. Potilas jäi kuitenkin henkiin, mutta hammassärky paheni edelleen.

 

Apua oli tulossa, sillä Saljut-asemalle viikon ajaksi telakoituvan Sojuz 28 -aluksen miehistöllä oli mukanaan hammaslääkärin instrumentteja ja kosmonautti, jonka tiedettiin harjoitelleen hammaslääkärin taitoja.

 

- Saavuttuaan Saljut-asemalle kosmonautti kertoi harjoitelleensa vain puolitoista tuntia ja poranneensa kovaa muovia. Emme uskaltaneet käyttää hänen palveluksiaan.

 

Gretshko yritti keventää tunnelmaa esittämällä, että hampaanpoistossa käytetään perinteistä konstia. Narun pää kiinnitetään kipeään hampaaseen ja toinen pää Saljut-asemalta irrottautuvaan Sojuziin. Komentaja Romanenkoa ei naurattanut. Lopulta kipeä hammas poistettiin vasta parin viikon kuluttua kun kosmonautit palasivat maahan.

 

 

(STT)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hammassärky avaruudessa voikin olla aika kinkkisen kivulias juttu tosiaan, hauskaltahan tuo kuulostaa, mutta  :o

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään