Juha Paulavuo

Freelancen ottamien kuvien hinnoittelusta

8 viestiä aiheessa

Lainaus Suomen freelance-journalistien sivulta koskien valokuvia:

 

Valokuvaajat

 

Valokuvaajien hinnoitteluperusteena on joko käytetty aika tai julkaistut kuvat.

 

Kertajulkaisuoikeus

 

Ensimmäinen tunti 170,00

 

Seuraavat tunnit 85,00/ tunti

 

(Kuvauksen lisäksi laskutetaan esimerkiksi kuvankäsittelystä, kuvausjärjestelystä ja matka-ajasta.)

 

Hinta sisältää tavanomaiset kulut. Rekvisiitat ja niiden hankkimiseen käytetty aika, kuten myös kuvausjärjestelyt ja avustajan palkkio, lisätään laskutettaviin kuluihin. Lisäksi laskutetaan matkakulut ja arvonlisävero 22 %. Tavanomaisesta poikkeavista kuluista sovitaan erikseen ja ne eritellään laskuun. Palkkiossa on otettu huomioon valokuvaajien kirjoittavia toimittajia korkeammat sivukulut.

 

Kuvakohtainen laskutus

 

Ensimmäinen kuva 150 euroa

Seuraavat kuvat 120 euroa

 

Kansilisä 100 euroa

 

Laajemmista käyttöoikeuksista, kuten julkaisusta verkkolehdessä tai

useammasta julkaisukerrasta maksetaan korotettu hinta erillisen sopimuksen

mukaan.

 

Jatkuva käyttöoikeus + 200 %

 

Valokuvan kaikkien oikeuksien myyminen on harvinaisempaa ja alan

normina on hinnan kymmenkertaistuminen. Digitaalisen kuvankäsittelyn laajuudesta ja siitä maksettavasta korvauksesta on hyvä sopia etukäteen. Studiokuvaajat käyttävät työssään kalliita lisälaitteita ja laskuttavat työstään enemmän.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt tipahti ohi.. Mitä ajat tällä takaa?  ???

 

No mitäpä luulet? Ainakin mun mielestä tällaiset tiedot ovat välillä vähintäänkin muistuttamisen arvoisia...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt tipahti ohi.. Mitä ajat tällä takaa?  ???

 

Mikkohan tuohon jo ehtikin vastata.

Pointti on mainittu linkitetyn sivun ensimmäisessä kappaleessa: "Lehdistössä journalistisen freelance-työn kauppatapa on kirjattu Suomen Journalistiliiton ja Viestinnän Keskusliiton VKL:n välisiin toimitus- ja myyntiehtoihin. Liittojen sopimuksessa ei ole sovittu palkkioista, joten Suomen freelance-journalistit ja Journalistiliitto ovat tähän koonneet hinnoitteluun vaikuttavia tietoja. Näin halutaan auttaa freelance-työn myyjiä ja ostajia noudattamaan perusteltuja ja reiluja hinnoitteluperiaatteita."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hei!

 

Muistuttamisen arvoinen asia. Muistattehan kuitenkin, että kilpailuvirasto ja markkinaoikeus (muulla toimialalla kuin jututeko- tai valokuvausalalla tosin) ovat todenneet, että mikään liitto, yhdistys, tai järjestö ei voi vaatia jäseniään pitämään kiinni yhdessä sovituista hinnoista. Se on em. instanssien mukaan kilpailun rajoittamista ja sen vuoksi laitonta.

 

Elelleenkin olen sitä mieltä, että muistuttamisen arvoinen asia. Te, jotka kuvaatte ja julkaisette huippulaadukkaita kuvia, ette tarvitse myydä tuotoksia halvalla. Hinnasto on siis suuntaa antava ja lisäksi hyvä sellainen!

 

 

Terveisin Reijo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jep, kysyntä ja tarjonta kohtaa jossain ja määrää hinnan - mutta toki tämmöinen on hyvä suuntaviiva jos aloittelee kuvien myyntiä, tai joku kuva herättää kiinnostusta kaupallisesti..

 

//T

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aivan, ja Suomessa kituuttaa kuitenkin vielä jonkinlainen liuta ihan oikeita valokuvaajia, ja he ansaitsevat palkkansa. Esim lehdistössä on alkanut olemaan "valokuvaavia toimittajia", jotka nappaavat ja julkaisevat kaikentasoisia kuvia, syöden kuvaajilta leipää, ja me hyväksymme ne lehdissämme. Jos kuva menee kaupalliseen käyttöön niin kohtuukorvaus on paikallaan, eikä nakerreta toisten elinkeinoa halpamyynnillä.

 

Oma politiikkani siis: Ei kaupallisiin julkaisuihin kuvia ilmaiseksi. Kerhoille, seuroille jne tai muuten vaan mielestäni hyvää asiaa ilman suurempaa tuottotarkoitusta ajaville porukoille/julkaisuille, kuten Pelastamalmi/Ilmailumuseoyhdistys/lentokerhot, annan ilomielin ilmaiseksi kuvia.

 

Itselläkin kävi taannoin burn-outin aallolla mielessä sanoa itsensä irti ja ryhtyä freelanceriksi, mut juuri tehdyt talokaupat lykkäsivät suunnitelmia parilla vuosikymenellä...  ::) Onpahan aikaa opetella, ja opittavaa riittää..

 

Janne

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Taitaa olla tällä menolla  Heikuran Hannes niitä viimeisiä "oikeita" kuvajournalisteja, jos tuo mainitsemasi suuntaus jatkuu.

Toki niitä on muutama muukin, mutta Hanneksen kuvat erottuvat.

 

 

Esim lehdistössä on alkanut olemaan "valokuvaavia toimittajia", jotka nappaavat ja julkaisevat kaikentasoisia kuvia, syöden kuvaajilta leipää, ja me hyväksymme ne lehdissämme.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään