Mikko Sokero

Mikä ihme on tämä ruandalais-porvoolainen massamurhaajaksi epäilty?

12 viestiä aiheessa

Porvoo, 9.4. Kotimaa stt 144

Keskusrikosrikospoliisi on erittäin lyhytsanainen rikostutkinnasta, joka liittyy Suomessa vangitun ruandalaisen miehen mahdolliseen osallisuuteen Ruandassa tapahtuneisiin kansanmurhiin. Porvoon käräjäoikeus vangitsi miehen perjantaina todennäköisin syin epäiltynä joukkotuhonnasta.

 

Tutkinnanjohtajan rikosylikomisario Thomas Elfgrenin mukaan tutkinta jatkuu esitutkinnan edellyttämällä tavalla ja pitkään. Tutkinnan yksityiskohdista hän ei halua tässä vaiheessa poliisin puolelta kommentoida.

 

- Kunnioitan ratkaisua käsitellä asiaa suljetuin ovin, tähdensi rikosylikomisario Elfgren.

 

Sen verran tutkinnanjohtaja kertoi, että esitutkinta asiassa alkoi vuoden alussa eli sen jälkeen kun miehen henkilöys varmistui.

 

STT:n tavoittama ruandalaisen miehen asianajaja ei halunnut kommentoida asiaa lainkaan maanantaina.

 

Epäilty on ammatiltaan pappi

 

Ihmisoikeusjärjestö Human Right Watchin (HRW) mukaan mies on ammatiltaan baptistipappi, kirjoitti Borgåbladet nettisivuillaan sunnuntaina. Lehden mukaan mies pakeni verilöylyn jälkeen Zaireen, jossa johtava suomenruotsalainen baptistipastori tapasi hänet 1995. Suomenruotsalaisella baptistilähetyksellä oli toimintaa miehen kotiseudulla Ruandassa vuoteen 2004 asti.

 

Helsingin Baptistiseurakunnan johtaja sanoi maanantaina, että asia on hänelle aivan uusi.

 

- Emme ota siihen mitään kantaa.

 

Myöskään ihmisoikeusjärjestö Amnesty international Finland ei ollut tietoinen ruandalaismieheen kohdistuvista epäilyistä.

 

- Olemme kuitenkin jo pitkään kampanjoineet sen puolesta, että törkeistä ihmisoikeusrikkomuksista epäillyt henkilöt joutuisivat myös Suomessa oikeuden eteen, kertoi ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

 

HRW:n ihmisoikeusaktivistit sanovat Porvoon käräjäoikeuden vangitseman ruandalaismiehen järjestäneen sotilaskoulutusta, hankkineen aseita ja johtaneen yhtä verilöylyä Ruandassa keväällä 1994. Aktivistien mukaan miehen johdolla surmattiin Nyakizu-vuorelle turvaan hakeutuneet tutsit alle kaksivuotiaita lapsia lukuunottamatta.

 

Vangittu ruandalaismies on toiminut Suomessa pastorina muun muassa Vaasassa ja Porvoossa. Mies on perheellinen, eikä hänellä ole ollut vakituista työsuhdetta. Baptistiliike on auttanut vangittua hankkimalla hänelle asianajajan.

 

Mies tuli Suomeen 2003

 

Suomessa nykyään asuvan miehen epäillään osallistuneen kansanmurhan suunnitteluun, johtamiseen ja toteutukseen keväällä 1994 Ruandassa.

 

Vangittu on syntynyt vuonna 1951. Hän tuli Suomeen vuonna 2003 ja haki turvapaikkaa. Hänen sanotaan olevan alkujaan burundilainen hutu, joka oli saapunut Ruandaan 21-vuotiaana vuonna 1972.

 

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta yhdessä Ruandan oikeusviranomaisten ja YK:n kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa. Tutkinta alkoi vuoden alussa, ja se kestää vielä useita kuukausia.

 

Joukkotuhonta on rikos, josta voi Suomen lain mukaan langeta elinkautinen vankeustuomio. Siitä saa vähintään neljä vuotta vankeutta.

 

Hutut tappoivat noin 800 000 ihmistä puolentoista kuukauden kuluessa Ruandassa 1994. Uhrit olivat tutseja ja maltillisia hutuja.

 

 

(STT)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä että näitä sotarikollisia/kansanmurhiin osallisia saadaan kiinni...

 

Muistuipa mieleeni, että MTV3:n Pentagon -sarjassa jahdattiin myös hutu -johtajia.

 

Juuh siinä jopa näky 707 tutkan kanssa ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vanhana kerettiläisenä veikkaan että näitä vastaavanlaisia löytyy halutessa/tarvittaessa vielä enemmän täältä Suomesta, eli se seula, ei hienomuuraukseen sopisi tuo hiekka.  8)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä Ruandassa oli harvinaisen kaamea meininki 90-luvulla. Jessus: liki miljoona oman maan kansalaista ammuttiin tai silvottiin viidakkoveitsillä.

 

Nämä nyt kiinniotetut epäillyt saavat inhimillisen ja aivan liian kiltin kohtelun. Korkeintaan linnaa, kun esimerkiksi hartialinjan tasaus toimisi myös aika kivasti. Toivottavasti lähettävät tämän epäillyn, josta tulee ehkä aikanaan syytetty, takaisin kotimaahansa. Jospa siellä toimisi suoraviivaisempi laintulkinta. Tiedä häntä miten tämä prosessi etenee...

 

Anteeksi julmuuteni.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niinpä. Miksi tuhlata täkäläisiä veroeuroja vangittuna pitämiseen ja mahdolliseen tuomitsemiseen kun lentolippu takaisin "sylttytehtaalle" tulisi paljon halvemmaksi. Täällähän jos laitetaan tiilenpäitä lukemaan, niin on kuin asuisi loistohotellissa täysihoidossa siihen verrattuna mitä olisi kohtelu alkuperämaassa sikäläisen lainsäädännön mukaan. Siksihän itänaapurinkin kriminaalit mieluummin viettäisivät "lomarajoittuneisuutensa" täkäläisissä täysihoitoloissa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joukkotuhonta on rikos, josta voi Suomen lain mukaan langeta elinkautinen vankeustuomio. Siitä saa vähintään neljä vuotta vankeutta.

 

Pisti hymyilyttämään tuo rikosnimike ja sitä vastaava rangaistus. Jos sotaoikeutta olisi aikanaan luettu Nürnburgringin sijaan Suomessa, olisi Aatun kaveritkin varmaan päässeet yhdyskuntapalvelulla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mutta eikös suuri osa Aatun kavereista päässytkin pakenemaan

 

Mitä tekemistä Aatun kavereiden pakenemisella on sen kanssa, mitä heille olisi tullut tuomioksi suomalaisen nykykäytännön mukaan? :P

 

Ja huomasit varmaan, että Jaakon viesti oli puhtaasti huumoria ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikko, en ihan oikeesti sano tätä millään pahalla, mutta viimeaikoina on tuntunut, että sulla on kauhea tarve napsauttaa meitä junioreita sormille erinäisissä asioissa... En tiedä miks tullut tällänen fiilis, ehkä oon liian tosikko nytten tai jotain. :P

 

Ei ole mitenkään tarkoitus näpäytellä. Eikä varsinkaan ketään erityisesti, ellei sitten ole ihan oikeasti syytä. Niitäkin tapauksia kyllä on, etkä sitä voi varmaan itsekkään kieltää...

 

Mutta myönnän kyllä, että kirjoitustyylini voi joskus tuntua vähän "tylyltä". Ei se kuitenkaan mikään tarkoitus ole, ellei siihen, kuten juuri totesin, ole aihetta. :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos Ruandan tapahtumat silloin 1994 kiinnostavat laajemmassa mittakaavassa voin suositella kirjaa.

 

Philip Gourevitch: Huomenna meidät ja perheemme tapetaan. Nemo. 2001. Kertoo koko tarinan varsin karmaisevalla, mutta todenmukaisella tavalla.

 

Tietenkin on olemassa myös elokuva Hotelli Ruanda, jota jossain kehuttiin (en ole itse vielä nähnyt). Se ei varsinaisesti kerro tapahtumista kokonaisuutena, mutta yhden osatarinan kuitenkin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hotelli Ruanda oli hyvä leffa. Kovin oli ahdistava, erityisesti kävi sääliksi se belgialainen upseerismies (paikallisista uhreista puhumattakaan), joka joutui katsomaan teurastusta voimattomana sivusta. Ihminen ei ikinä opi elämään ihmisiksi...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En vain jaksa ymmärtää miten noita oikeudenkäyntejä pidetään suljetuin ovin ja mikäli tuomio tulee niin oikeusasiakirjatkin varmaan julistetaan salaisiksi vähintään 25 vuodeksi. Oikeudenkäynnit näyttäisi olevan lisääntyvissä määrin suljettuja ja salaisia, vaikka näin ei aivan pitäisi olla.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jep ... täällä Borgåbladet. Olemme silloin tällöin kansallisessa valokeilassa. Local is global, joskus. Täällä Porvoossa epäilty pastori tosiaankin tuli vastaan perheineen palmusunnuntain aamupäivänä. Tuossa paikallisen elokuvateatterin kulmalla olivat matkalla Mannerheiminkatua länteen Herran huoneeseen, afrikkalaisittain tyylikkäästi pukeutuneina. Neljä päivää myöhemmin mies pidätettiin epäiltynä kansanmurhasta.

 

Erkki

Borgåbladetin ilmailuhenkinen päätoimittaja

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään