Markus Pikkarainen

Kittilän lentokenttä joutumassa kansainväliselle mustalle listalle

17 viestiä aiheessa

Lapin radiosta poimittua:

 

Kittilän lentokenttä on joutumassa Kansainvälisen liikennelentäjäliiton mustalle listalle. Kenttä uhkaa joutua listalle, mikäli sille ei järjestetä lennonjohtajia.

 

Kittilässä toimii tällä hetkellä vain lennontiedottaja. Kittilän lennonjohdon tarve paljastui suuronnettomuustutkijoille venäläiskoneelle aiheutuneen vaaratilanteen vuoksi.

 

Suomen lentäjäliiton puheenjohtaja Matti Allonen sanoo, että listalle joutuminen on haitaksi Suomelle. Allosen mukaan musta lista on suositus, että kentälle ei lennetä.

 

Lapin Radio

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joutaakin mustalle listalle, kun eivät kunnioita lentoturvallisuutta. En olisi muutoin mielipiteessäni näin jyrkkä mutta olen omakohtaisesti kokenut ongelman pariin kertaan. Monet ulkomaiset operoijat eivät tilannetta hahmota ja sotaväki sekoittaa lisää lentämällä kentän lähellä. 

 

Seppo Kolehmainen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No onhan siellä välillä TWR:kin:

 

KITTILÄ AFIS/TEMPO TWR OPR HR: 26MAR 0600-1200 1330-1530 (AFIS),

27MAR 0600-1200 1400-1945 (AFIS), 28MAR 0600-1200 1400-1945 (AFIS),

29MAR 0600-1945 (AFIS), 30MAR 0600-1200 1330-1945 (AFIS),

31MAR 0500-0900 (AFIS) 0900-1930 (TWR),

01APR 0500-0900 (AFIS) 0900-1930 (TWR).

REF AIP SUP 76/06.

26MAR07 0737 - 01APR07 2359 (EFHK/1/K1086/07)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

en valitettavasti tuota hesaria ole lukenut, mutta eikös just noiden ulkomaisten operaattoreiden takia tuo TWR talvikuukausille olekin käyttöön otettu.

 

Kittilähän kesällä aika 'musta piste' tulee olemaan kun ei säännöllistä liikennettä kentälle ole luvassa. Viime kesänähän Finncomm lensi 'tilauslentoja' paikallisten yrittäjien osittain kai rahoittaenkin toimintaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

EFKT: Lennonjohtojärjestelmä laajemmaksi

 

"Suomalaisten liikennelentäjien mielestä monella suomalaisella lentokentällä käytettävä lennontiedottajajärjestelmä pitäisi korvata tavallisella lennonjohdolla. Kaksi vuotta sitten Kittilän lentoasemalla vaaratilanteen aiheuttanutta Tupolev-matkustajakoneen tapausta selvittäneen lautakunnan mukaan koneessa ei tiedetty, että Kittilässä ei ole lennonjohtoa vaan ainoastaan lennontiedottaja- eli AFIS-palvelu. Kittilän asema on kansainvälisen liikennelentäjäliiton IFALPA:n puutteellisesti varustettujen kenttien listalla. Mikäli lennonjohtokysymystä ei ratkaista, Kittilä voi joutua mustalle listalle eli IFALPA:n jäsenien boikottiin. Lautakunta kritisoi ankarasti AFIS-järjestelmää. Sekä toimintaa valvova Ilmailuhallinto että lennonvarmistuspalveluja tarjoava Finavia torjuvat kritiikin. Ilmailuhallinnon ylijohtaja Kim Salonen ja Finavian lennonvarmistusjohtaja Heikki Jaakkola korostavat AFIS-järjestelmää käytettävän monessa muussakin maassa eikä AFIS-ympäristöllä ollut heidän mukaansa mitään tekemistä Kittilän vaaratilanteen kanssa."

 

AFIS-järjestelmää kyllä käytetään muuallakin maailmassa, mutta olisiko kellään mainita esimerkkejä sellaisista AFIS-kentistä, joille lennetään säännöllisesti myös liikenneluokan koneilla?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmailuhallinnon ylijohtaja Kim Salonen ja Finavian lennonvarmistusjohtaja Heikki Jaakkola korostavat AFIS-järjestelmää käytettävän monessa muussakin maassa eikä AFIS-ympäristöllä ollut heidän mukaansa mitään tekemistä Kittilän vaaratilanteen kanssa."

 

 

Voihan hesus mitä sontaa ilmailuhillinnästä taas vakavalla naamalla laitetaan ulos. Tuolla määrällä paskaa lannoittaisi taas puolet pohjanmaan pelloista. Kaikki OTKn raportin lukeneet ymmärtävät että jos paikalla olisi ollut TWR niin tätä vaaratilannetta ei olisi syntynyt.

Puhutaan siis tästä nimenomaisesta idän ihmeestä joka jäi ensin hyllylle ja sitten syöksytti kiireellä alas. OK pilotin mokahan se oli mutta AFIS edesauttavana tekijänä. Ja ennenkuin kukaan aloittaa: pari kertaa KT:llä käyneenä arvostan suuresti paikallisia AFIS-ihmisiä:avuliaita ja äärimmäisen ammattitaitoisia, valitettavasti heillä ei vain ole niin paljon valtuuksia kuin tarvitsisi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mitähän mahtaa olla kustannusero jos Kittilässä istuu saman ajan päivässä tornimies vs. afismies? Arvelisin ettei kovin suuri kuitenkaan?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niin, Kittilän kokoinen paikka pyörii kahdella hepulla ja siihen tuuraukset päälle. Jos kuukudessa TWR maksaa enemmän vaikka 4k€ (hatusta vedettynä) niin vuodessahan se olisi vajaat 50k€.  Ei varmasti kauas heitä. Palkkaluokka olisi varmaan aika matala ja vaikka toinen olisi päällikkö asiaankuuluvine lisineen niin ei mitenkään jossain heitetty 100kiloa menisi rikki kaikkine työnantajamaksuineenkaan. En viiti provoilla ja kysyä mikä on ihmishengen hinta mutta kun tuota Tupolevin profiilia katsoo viimeisen 5 mailin ajalta niin tuleehan sekin mieleen. Paljonko Finavia laittaa rahaa johonkin muuhun esim niihin kiiltokuvapaperilehtiin jota ainakin HKlla jaetaan lehtiständeissä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Muuttuisiko paikan laitteisto jotenkin jos kentälle saataisiin TWR? eikö näissä tilapäisissä TWR miehityksissä paikalle tuoda jotain kalustoakin?

Ja turha sitä on kittilää syyttää.. :D syy on jossain muualla

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyseessä ovat ainoastaan henkilöstökulut, mitään laitteita ei tarvita lisää. Ja painotan nyt asiaa ettei kukaan syytä Kittilää ja sen työntekijöitä. Päinvastoin he tekevät varmasti erinomaista työtä ammattitaidolla ja he eivät voi vallitsevalle tilanteelle yhtään mitään.  He tekevät työnsä annetuilla pelimerkeillä. Moite tässä asiassa meneekin Finavian johdolle (tai sille osastolle joka asiasta on vastuussa).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Muuttuisiko paikan laitteisto jotenkin jos kentälle saataisiin TWR? eikö näissä tilapäisissä TWR miehityksissä paikalle tuoda jotain kalustoakin?

 

Kalustoa ei tuoda. Paikalle tosin tuodaan lennonjohtaja, jolle hänen normaalista toimipaikasta riippuen maksetaan lennot tai km-korvaukset, päivärahat sekä hotellimajoitus. Silläkin rahalla saataisiin vakituisesti palkatulle lennonjohtajalle ainakin joku lisäpäivä viikossa. Tilapäistyövoiman käyttöhän on aina kallista.

 

Näin ainakin vuosi sitten.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

 

tapausta selvittäneen lautakunnan mukaan koneessa ei tiedetty, että Kittilässä ei ole lennonjohtoa vaan ainoastaan lennontiedottaja- eli AFIS-palvelu.

 

Siis jos pilotit ei tienneet minkälaiselle kentälle palveluineen ja proseduureineen ovat menossa, niin mielestäni vikaa on ensin haettava sauvan ja penkin välistä. Sattumaako vain, että tapaus sattui ison naapurin yhtiölle ja piloteille? Suuri maa, suuret toleranssit. Se onko AFIS riittävä silloin kun käy liikennekone tai pari päivässä, on toinen juttu, johon ei tietoni riitä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oma näkemykseni: Kukaan tuskin on eri mieltä siitä, että koneen tuominen väkisin laskuun rikkoen useita kohtia yhtiön toimintakäsikirjasta ja hyvästä ilmailutavasta ei olisi koneen päällikön virhe, ja vakava sellainen onkin. Kyse on kuitenkin tapahtumaketjusta jossa tuo päätös oli vain yksi osa.

 

Olennaista vaikutusta tapahtumaan oli sillä että miehistö ei ymmärtänyt AFIS-toimintaa, mikä ei muuten ole harvinaista erityisesti ulkomaalaisten operaattorien keskuudessa, Eurooppalaistenkin. Sekavuutta varmasti lisäsi se että TWR-positio oli käytössä joinakin päivinä vai oliko jopa vuorokauden aikoina... (!!)

 

Mikäli paikalla olisi ollut TWR, joka on liikennekoneelle operoitavilla kentillä normi, koko tapahtumaketju olisi tuskin päässyt alkuun. Finavian näkemys kuullostaa suunnilleen samalta kuin haluttaisiin ottaa käyttöön kaikista muista maailman maista poikkeava korkeuden mittayksikkö ja todeta perään "meillä on tällainen erilainen, mutta siitä on tiedotettu ja hyvinhän se on toiminut, joten emme ole vastuussa". Kuulostaa perisuomalaiselta puolustusreaktiolta joka ei mielestäni kuulu ilmailun turvallisuuskulttuuriin.

 

Jos lopullisena tavoitteena on säästää jonain päivänä ne kenties 300 raatoa, kannattaa miettiä kumpi on varmempi tapa parantaa sitä kokonaisturvallisuutta; lisätä kaikkien Suomeen operoivien yhtiöiden henkilökunnan AFIS-koulutusta ja tietämystä (ja varmistua siitä) vai tuoda kansainvälistä matkustajaliikennettä palvelevien kenttien ilmaliikennepalvelutaso maailmanlaajuisia normeja vastaaviksi?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

AFIS-järjestelmää kyllä käytetään muuallakin maailmassa, mutta olisiko kellään mainita esimerkkejä sellaisista AFIS-kentistä, joille lennetään säännöllisesti myös liikenneluokan koneilla?

 

En nyt tiedä mitä pitäisi laskea "liikenneluokan koneeksi", mutta jos puhutaan nopeasta tai ammattimaisesta suihkukoneliikenteestä, niin esimerkiksi Saksassa tuollainen on aika yleistä. Äkkipäätä tulee mieleen vaikkapa Egelsbachin kenttä (http://de.wikipedia.org/wiki/Flugplatz_Egelsbach) Frankfurtin kansainvälisen kentän kupeessa. Egelsbachissa vuotuista n. 75000 lentotapahtumaa kaitsee Info, sen jälkeen kun lennonjohdosta muutama vuosi sitten luovuttiin (muistaakseni joustavuuteen vedoten). Kenttä on Frankfurtiin tulevien liikesuihkujen suosiossa ja muutenkin mielenkiintoisessa paikassa, koska yksi Euroopan suurimmista kentistä on vain 5 Nm päässä ja Egelsbachin IFR liikenne käyttää Frankfurtin lähestymisiä, tullen sitten viimeiset kilometrit autobaanaa seuraten.

 

Monella muulla paikalliskentällä on Info:n lisäksi käytössä ajoittainen F-luokan lähialue, joka aktivoituu vain IFR liikenteen saapuessa marginaalisessa VFR säässä ja muulloin saa lennellä normaalisti.

 

Kittilää en tunne, joten en tiedä kuinka vertailukelpoisia tapauksia nämä ovat.

 

JP

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuohan vaikuttaisi olevan pikemminkin yleisilmailukenttä (general aviation). Kittilän tapauksessa puhutaan hieman suuremmista matkustajakoneista en pitäisi näitä kahta aivan vertailukelpoisina.  Kun on vilkasta PIENilmailua niin äkkiähän noita operaatioita tulee.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään