Martti Kujansuu

Syöksypommittajan ohjaimissa

4 viestiä aiheessa

Poiketen tavallisesta satsistani tällä kertaa onkin tarjolla ohjaamokuvaa kesäkuulta 1944. Kuvan on ottanut ilmeisesti kuuluisa SA-kuvaaja Nils Helander. Mahtaakohan kukaan tunnistaa kuvassa olevia henkilöitä?

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisko Iisalo...tai Saarinen? Kuva on muistaakseni esiintynyt Junnuistakin kertovassa kirjassa. Tämä kirja tuli myyntiin pari vuotta sitten ja huomasin sen sisältävän varsin paljon ohjaamokuvia kasikasista...saattoi olla 44:sta kertova kirja.

 

Lentopäähineet ovat ainakin saksmannin LKpS 101:ä. Noita lentolaseja olen yrittänyt metsästää, tosin huonolla menestyksellä. Näyttävät hyvin paljon saksalaisilta Lietzin tekeleiltä, mutta voivat olla myös kotimaassa valmistetut. Kuvan lentolaseissa on kaksi rinkulaa remmin kiinnikkeille ja keskikohdan sanka on erilainen kuin saksmannilla. Lisäksi saksmannilla oli säätöruuvi linssien välissä sekä tehtaan merkinnät vuosiluvulla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuva on tosiaankin Matti Hämäläisen kirjasta Pommituslentolaivue 44 sivulta 245. Ohjaajana kapt Jouko Saarinen "hymyilee selviydyttyään kiperästä tilanteesta Seivästön edustalla". Tähystäjänä vänr. Öberg. Kyseisellä lennolla Öberg ja Saarinen haavoittuvat lievästi IT-tulesta ja Helander sai haluamansa kuvia öljyisistä ja verisisistä lentäjistä. Nämäkin kuvat ovat kirjassa jatkona.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Saarisen veljeksistä Jouko lensi pommareita ja Jorma "Jotte" Saarinen hävittäjiä. Jorma Saarinen saavutti 23 ilmavoittoa 139 sotalennolla. Viisi BW:llä ja 18 Mersulla. Jotte oli viimeinen HLeLv 24:n ohjaaja, joka kaatui sotatoimissa 18.7.1944. Törmäsi ilmataistelussa osumia saaneena MT-478:lla tienpenkkaan....

 

Lähde: Suomen ilmavoimien historia 11

 

Jouko Saarisesta voi lukea lisää Joppe Karhusen kirjasta "Syöksy teräsmyrskyyn - Suomalaisten syöksypommituslentäjien vaiheita sodan kurimuksessa" Otava 1972. Sivulta 171 alkaa "Kolme kovaa kipparia" luku. Luku sisältää tarinat Erkki Itävuoresta, Jouko Saarisesta ja Tauno Iisalosta.

 

Jouko Saarinen koki veljensä kohtalon Lentovarikon Koelentolaivueessa Kuorevedellä 9.4.1948....

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla