Galleria

Uudet kuvat

 • Viestit

  • Vietän jo nykyään suurimman osan ajastani ns. pöndellä, eli muutaman kilometrin päässä porin keskustasta. Kivitaloja täällä ei naapuristossa näy, teräsbetonista puhumattakaan. Ratkaisevaa ei taida olla se, asuuko pöndellä, vaan asuuko itse omistamassaan kiinteistössä (asunto-osakeyhtiön sijaan), tai että onko asumus asemakaava-alueella. Jos itse omistaa, niin silloin myös vastaa itse. Jos joku muu (kuten se As Oy) omistaa, niin silloin se päättää, miten tarkkaan vaatimuksia noudatetaan tai ei noudateta.
  • Toisaalta toisessa ääripäässä on vaikkapa se toinen rengassarja. Jos tila on mitoitettu ainoastaan autojen palokuorman mukaan, se ei voi samanaikaisesti toimia muuna varastona, esimerkiksi niiden renkaiden osalta - siitäkään huolimatta, että jonkun auton alla olevissa renkaissa voi olla kumia tuplasti sen mitä micran kahdessa rengassarjassa on yhteensä.
  • Iltasanomilla on ihan uutta tietoa lentoliikenteen päästöistä, tarkemmin sanottuna stratosfääriin vapautuvista hiilidioksidonneista. IS:n julkaiseman artikkelin mukaan edestakainen Thaimaan lento tuottaa nelihenkisen perheen osalta hiilidioksidipäästöjä 15 tonnia, ja tällä määrällä ajaa kuulemma henkilöautoa 160 000 kilometriä. https://www.is.fi/matkat/art-2000005874181.html
     Muuten hyvä, mutta lentoliikenteen tonnit on tietysti jutun agendaan sopien yläkanttiin, ja autojen tonnit alakanttiin. Toimittaja Pasi Jaakkonen sekoittaa artikkelissaan hiilidioksidin määrän ja sen laskennallisen ns. ekvivalenttimäärän. Lähteenä olleen lentolaskuri-sivuston laskennassa käytetyllä ns. säteilypakotekertoimella (RFI) otetaan kantaa hiilidioksidin lisäksi muihin ilmakehään vapautuviin päästöihin, eli ilmastonmuutokseen oletettavasti vaikuttavat muut päästöt ja vaikutukset on ”muutettu” vastaaviksi hiilidioksidimääriksi. Vertailuna käytettyihin autoilun päästöihin on kuitenkin laskettu vain todellinen pakoputkesta poistuva hiilidioksidin massa. Lisäksi autoilun päästöt oli laskettu puolta pienemmillä päästöillä verrattuna keskimääräisen käytössä olevan (2017) henkilöauton päästöihin, johon ei päästä edes uusilla kaasukäyttöisillä perheautoilla (Octavia G-TEC, 99 g/km). Artikkelista saa käsityksen, että laskenta perustuisi varsinaissuomalaisten henkilöautojen keskimääräiseen CO2-päästöön (158 g/km), vaikka laskennassa käytetty arvo on ollut vain 90 g/km. Nämä luvut perustuvat lisäksi vanhaan, ylioptimistiseen NEDC-mittaustapaan. Nykyisin käytössä olevalla realistisemmalla WLTP-mittaustavalla määritetyt päästöt ovat NEDC-arvoja suurempia. Hyvin tyypillistä Thaimaan lennon matkustajakonetta edustaa Airbus A350-900, jonka polttoainekulutus käytettyä matkustajapaikkaa kohden tämän pituisella lennolla on noin 2,4 litraa / 100 km, jota vastaava hiilidioksidipäästö on 6,06 kg / 100 km. Lentoreitin pituus yhteen suuntaan on n. 8000 km, jolloin matkustajakohtainen päästö edestakaisella matkalla on 970 kg hiilidioksidia. Tämä vastaa 6140 km ajosuoritetta keskimääräisellä varsinaissuomalaisella autolla, eli neljän hengen lennoista syntyvillä päästöillä autolla voisi ajaa jopa 24 500 km matkan (ei siis lähellekään 160 000 km). Lentokoneiden ja henkilöautojen keskimääräinen täyttöaste huomioon ottaen autoilun matkustajakohtainen hiilidioksidin kilometripäästö on suurempi kuin lentokoneella. Hiilidioksidipäästö henkeä kohden molemmilla kulkutavoilla on yhtä suuri silloin, kun henkilöauton täyttöaste on n. 2,6 henkilöä. Jos huomioidaan lentoasema- ja tieinfrastruktuurin päästöt, vaaka kallistuu vain enemmän lentämisen eduksi. Jaakkosen artikkelissa esittämillä hiilidioksidimäärillä tyypillisestä Thaimaahan (stratosfäärissä) lentävästä matkustajakoneesta loppuisi polttoaine jo puolivälissä matkaa.
  • Vaikka tätä arkkitehtuuriltaan kovasti kehuttua rakennusta on kuvattu nettiin vaikka mistä suunnista, tätä yksityiskohtaa ei taida verkosta löytyä. Vilkaisu GoogleMapsin satelliittikuviin saattaisi auttaa  
  • Kiitoksia tästä, kohtuullisen arvokas lupa on silti mikäli toimintaa mielii tehdä kannattavasti. Muutoin yrittäjiä luulisi olevan enemmänkin. Suurelle yleisölle on käsittämätöntä ettei yleisölennätyksen tarjoajia ole enempää. Mutta tämäpä meneekin jo aiheen ohi..
 • Tulevat tapahtumat