Miten tuuli syntyy ?

<< < (2/5) > >>

DoubleEagle:
Tuuli syntyy, kun aurinko lämmittää maata, ilma nousee lämmetessään ylöspäin ja syntyy korkeapaine. Kun ilma nousee tarpeeksi ylös, se jäähtyy ja laskeutuu matalapaineena toiseen paikkaan. Ilmanpaine-erot pyrkivät tasoittumaan ja sen takia nousseen ilman tilalle tulee lähistöltä ilmaa, jota kutsutaan tuuleksi.


edit: tossa linkissähän on tuo sama tieto, turhaan kirjotin  

sami:
Eli kuten tuossa ym linkissä mainittiinkin, niin lyhyesti, paine-erot pyrkivät tasoittumaan korkea- ja matalapaineen välillä ja tämä siirtyvä ilma on "tuulta".

Ilmanpainekartoista pystyy nopeasti päättelemään tuulen yleisvoimakkuuden. Mitä lähempänä isobarit, eli saman ilmanpaineen käyrät, ovat toisiaan, sitä nopeampi on ilmanpaineen muutos matkaan nähden ja sitä kovempi tuuli.

[ Attachment removed / expired ]

Eli ym. kuvassa esim. tuolla pohjoisella Atlantilla voisi kuvitella tuulevan kovempaa kuin Espanjan/Ranskan tienoilla.

Kaskelin:
Tuuli syntyy painerosta kahden pisteen välillä.
Ilmamassan paine-erot pyrkivät tasottumaan.
Vaakasuuntaista ilmamassan liikettä kutsutaan tuuleksi.

Paine-ero syntyy kosteus- ja lämpötilaerosta, joko yhdessä tai erikseen. Ilmapatsaan massasta riippuu maanpinnalla havannoitavissa oleva ilmanpaine.
Kostea ilma on keveämpää kuin kuiva ilma (vai miten olet järkeillet pilvien pysyvän taivaalla?) samoin kuin kuuma ilma on kylmää kevempää. Matalapaineen keskus on matalapaine kostean ilmamassan vuoksi.

Termiikit aiheuttavat paikallisia tuulenpuuskia.Termiikki on ikään kuin pystysuuntainen tuuli. Termiikki aiheuttaa imua ja korvausilman liike aiheuttaa paikallisia tuulenpuuskia.

Matala- ja korkeapaineenkeskusen väliset ilmavirtaukset kiertyvät spiraalimaisesti johtuen maapallon pyörimisliikkeestä ja hitausvoimista.

Viime kädessä kaikki tuulet johtuvat auringon lämmön epätasaisesta jakautumisesta maapallolla ja maapallon pyömisliikkeestä.

JH:
Lainaus

Tuuli syntyy, kun aurinko lämmittää maata, ilma nousee lämmetessään ylöspäin ja syntyy korkeapaine.


Häh?! Kyllä se tuosta puiden heilumisesta johtuu. Nytkään ei paista aurinko, mutta silti tuulee, koska puut heiluvat .

jehu:
Lainaus

Tuuli syntyy, kun aurinko lämmittää maata, ilma nousee lämmetessään ylöspäin ja syntyy korkeapaine. Kun ilma nousee tarpeeksi ylös, se jäähtyy ja laskeutuu matalapaineena toiseen paikkaan.


Siis juuri toisinpäin.
Auringon lämmittäessä maata, ilma lämpenee ja nousee ylöspäin, syntyy matalapaine. Kun ilma kulkeutuu muualle ja jäähtyessään alkaa laskeutua, syntyy korkeapaine.

Navigaatio

Yksi taso ylös

Seuraava sivu

Edellinen sivu